Halálos fenyegetéseket kap a tunéziai énekes, aki izraelivel énekelt duettet

Noamane Chaari, aki Ziv Yehezkellel adott elő azért, hogy népszerűsítse „a vallások közötti békét és toleranciát,” állítólag egy állami nyomásgyakorló kampány célpontja lett – írja a Times of Israel.


Egy tunéziai zenész, aki izraeli énekessel közösen adott elő, hogy kiálljon a muszlimok és a zsidók közti vallási tolerancia mellett, komoly ellenállással találkozott.

Hírek szerint még attól az állami csatornától is elbocsátották, ahol dolgozott, és halálos fenyegetéseket kap a közösségi médiában.

A “Szomszédok közötti béke” című dal a múlt héten jött ki, azt az izraeli Ziv Yehezkel adja elő. Ő egy vallásos mizrahi zsidó, aki elsősorban arabul énekel.

Vele működött együtt a tunéziai producer és zeneszerző, Noamane Chaari. A kollaborációt a Regionális Integrációért Felelős Arab Tanács szervezte, egy olyan arab gondolkodókból álló szervezet, ami az Izraellel való normalizáció mellett kampányol, és arab-izraeli párbeszédet kezdeményez a régióban. Korábban az USA-ban és Franciaországban is kampányoltak azért, hogy védjék meg azok életét, akiket fenyegetés ér azért, mert izraeliekkel barátkoznak.

Egzisztenciális nyomás egy dalért

Joseph Braude, a Békekommunikációs Centrum vezetője (Center for Peace Communications), amely az Arab Tanácsot támogatja, elmondta:

“Tunéziai hatóságok a megélhetését támadják. Vezető tisztségviselőktől érkezett a nyomás, hogy rúgják ki állásából, és állami intézmények kényszerítik a privát ügyfeleit arra, hogy otthagyják. Kampány indult az elpusztítására.”

Habár zenei producerként és zeneszerzőként dolgozott az állami tulajdonú tunéziai televíziónak, Chaarinak nem volt nagy követőtábora vagy online jelenléte a botrány előtt. Yehzekelt, az előadótársát a Times of Israel nem tudta megszólaltatni a cikkhez.

“Én személyesen úgy gondolom, hogy nincs olyan, hogy »normalizáció.« Az emberek közötti kapcsolatok alapból normálisak”

– Chaari ezt nyilatkozta egy ismert tunéziai rádiós személyiségnek.

A dalt egy jemeni művész írta, aki névtelen akar maradni, mert félti a saját biztonságát, mivel az Irán-barát Húti milícia uralta területen él.

Erőszakos kommentek az egyetlen szabad arab országban

A dal körüli botrányból gyorsan nemzeti ügy lett. Több kommentátor azt írta közösségi médián, hogy Chaarinak “adni kéne egy jó leckét, és halálra verni,” míg többen a kivégzését követelték.

“Nagyon zavaró, ami vele történik. Az amerikai törvényhozók támogatják a régióban lévő arabok és zsidók együttélését. A tunéziai hatóságoknak fel kell lépniük Chaari mellett, és leállítani a támadásokat”

– tweetelte Ted Cruz szenátor szombat éjszaka.

A cikk itt folytatódik: neokohn