Háborognak a zsidók a Disney Worldnél lengetett horogkeresztes zászlók miatt

Amint korábban beszámoltunk róla, egy, a TikTok-on virálisan terjedő videófelvételen látható, amint emberek náci zászlókat lengetnek a floridai Orlandóban található Disney World bejáratánál szombaton.

Zsidó csoportok hétfőn felszólították a floridai hatóságokat, hogy ítéljék el azt az incidenst, amikor a Disney World előtt tüntetők horogkeresztes zászlókat lobogtattak és náci jelszavakat skandáltak a vidámparkba belépő emberek felé.

A Rágalmazásellenes Liga „az antiszemitizmus visszataszító megnyilvánulásának” nevezte az esetet.

„Egy olyan időszakban, amikor a zsidóellenes gyűlölet-incidensek száma a legmagasabb, mindenkinek, aki hatalmi és vezetői pozícióban van, kötelessége elítélni ezt a bigottságot”

– mondta a csoport.

A Floridai Holokauszt Múzeum szintén elítélte az incidenst, és cselekvésre szólított fel.

„Szomorú nap az emberiség számára, amikor még a Disney World – a „világ legboldogabb helye” – sem mentes a kirívó antiszemitizmustól”

– áll a múzeum közleményében.

„A náci képek megjelenítése visszataszító, és ez a tüntetés egyértelműen sértő és provokatív szándékkal történt. Egyetlen családnak sem szabadna szembesülnie a gyűlölet fenyegető szimbólumaival, legkevésbé egy nyaraláson”

– tették hozzá.

A múzeum felszólította a floridai tisztviselőket, hogy

„fogjanak össze, és egy hangon szólaljanak fel azokkal szemben, akik támogatják a nácikat és mérgező ideológiájukat”.

Nem világos, hogy a tüntetők, akik idén már többször tartottak hasonló tiltakozásokat Orlandóban, miért pont a Disney-t vették célba.

Egyes jelentések szerint a tüntetőknél egy amerikai zászló is volt, valamint egy „DeSantis országa” feliratú tábla. A Disney jelenleg vitába keveredett Ron DeSantis floridai kormányzóval.

Áprilisban a Disney illetékesei tiltakoztak egy floridai törvény ellen, amely megtiltja a szexuális irányultság és a nemi identitás oktatását az óvodától a harmadik osztályig, és amelyet a kritikusok „Ne mondd, hogy meleg” törvényjavaslatnak neveznek.

DeSantis válaszul aláírta azt a törvényt, amely visszavonja a Disney önkormányzati státuszát, amely egy olyan egyedi megállapodás, amelyben a vállalat független hűbérbirtokként működött az államon belül.

DeSantist azonban azért is bírálták, ahogyan az államában korábban náci tüntetéseket kezelt. Nem volt hajlandó konkrétan elítélni egy februári náci gyűlést, ehelyett a demokratákat támadta, amiért megpróbálták bemocskolni őt azzal a kis létszámú gyűléssel kapcsolatban, amelyen két tucat ember Orlandóban horogkereszteket lengett, izraeli zászlókat taposott és antiszemita jelzőket kiabált a járókelőknek.

„Szóval azt fogom mondani, hogy ezek az emberek, ezek a demokraták, akik megpróbálják ezt valamiféle politikai kérdésként felhasználni, hogy megpróbáljanak bemocskolni engem, mintha nekem lenne valami közöm hozzá, mi nem játszunk az ő játékukban”

– mondta DeSantis az újságíróknak, amikor az incidensekről kérdezték.

Bár nem ítélte el a nácikat, „seggfejeknek” nevezte őket, és azt mondta, hogy büntetőeljárás alá lehet vonni őket, amiért egy felüljárón tüntettek.

Ezeket a gyűléseket a Közép-Floridai Egyetem kampuszának közelében tartották, amelynek nagyszámú zsidó diákja van, és a Disney World közelében.

forrás