Gyilkosokból nem lehetnek hősök

A Tett és Védelem Alapítvány megdöbbenéssel értesült az „Akik bátrak és hősök voltak” című kecskeméti konferenciáról. A konferencián elhangzó egyes előadások címválasztása, tematikája, illetve az esemény díszelemei, például a Héjjas Ivánt „hősként” ábrázoló hatalmas plakátok egyértelműen a totális érzéketlenségről árulkodnak, egyesekben a provokáció szó is felmerül a hazai zsidó közösséggel szemben.

Mint arra a Tett és Védelem Alapítvány korábbi megszólalásában is rámutatott, történelmi tény, hogy „az 1919-es orgoványi gyilkosság” során „több mint harminc embert”, főleg zsidókat „gyilkoltak meg”. „Az orgoványi gyilkosságok elkövetői Héjjas Iván különítményének tagjai voltak.”

Ahogy azt már többen is egyértelműen kifejtették, „ezek az emberek olyan fehérterrort csináltak 1919-1920-ban, ami végül már az őket pátyolgató hatalomnak is sok lett (nem utolsósorban a külföldi közvélemény miatt), és érdemeik elismerése mellett parkolópályára állította bandáikat”.

A Tett és Védelem Alapítvány álláspontja továbbra is az, hogy az ilyen félreértelmezett és érzéketlen történelmi emlékezet nemhogy nem támogatja, de kifejezetten ellene megy a magyar kormány által deklarált, az antiszemitizmussal szemben „zéró toleranciát” hirdető politikájának. Sajnálatos, hogy állami támogatásban részesülhetett a Héjjast hősnek beállító konferencia, és nem előremutató az sem, hogy a nyitóbeszédét Salacz László fideszes országgyűlési képviselő tartotta.