Gyilkos uszítás a palesztin tévében

Miközben a zsidó állam sorra normalizálja kapcsolatait az arab világgal, a hivatalos palesztin médiában tovább folytatódik az Izrael elleni hangulatkeltés. Egy nemrég sugárzott dal egyenesen terrormerényletek elkövetésére buzdít.

Az elmúlt hetekben többször sugároztak egy olyan dalt a hivatalos palesztin tévécsatornán, amely arra buzdítja a nézőit, hogy kövessenek el Izrael-ellenes terrormerényleteket – adta hírül a palesztin médiát monitoringozó Palestinian Media Watch (PMW). „A haza melódiái” című kvízműsorban palesztin nacionalista dalokat ismertetnek.

Minden kérdést a narrátor felvezetője előz meg, amelyben arról tájékoztatja a nézőket, hogy a dalok „a nemzeti identitásunkat fejezik ki és értékeikkel, jelentésükkel nyűgöznek le minket.” A showműsorban bemutatott némely dal azonban kifejezetten erőszakra, terrorra szólít fel. Így a „Közeledem hozzád, ellenségem” c. dal is, amely azzal fenyegeti a nyíltan ellenségnek nevezett izraelieket, hogy fegyverrel, baltával és késsel támadják meg őket:

„Közeledem hozzád, ellenségem, minden házból, minden negyedből, minden utcán / Jövök a fegyveremmel és a hitemmel / Jövök feléd, ellenségem / Háborúnk az utcák háborúja / Közeledem hozzád, ellenségem, minden házból, minden negyedből, minden utcán / Minden házból baltákkal és késekkel jövünk.” A versenyzőknek ezek után azt kellett kitalálniuk, ki volt a dal zeneszerzője.

Nem ez az első eset természetesen, hogy a Fatah által irányított palesztin média (tehát még csak nem is a Gázát uraló Hamász terrorszervezet) zsidók megölésére buzdít. Néhány éve például héber nyelvű zenei videót tettek közzé, amely izraeliek elleni támadásra szólít fel. A rövid klipben zsidók leszúrását ábrázoló animált képek keverednek gázolásos és késes támadások felvételeivel, majd jön a refrén: “Ó Shin Bet ügynök, katona, telepes, rendőr, megtámadlak, széttéplek és leszúrlak. Olyat teszek, amit még soha nem tettek korábban, az Al-aksza mecsetért, hogy a zsidók megtudják, ki vagyok – egy muszlim, egy arab, egy palesztin. Meg foglak ölni, a vallásomra esküszöm.”

Tavaly egyébként a palesztin tévében olyan botrányos gyerekműsort sugároztak, amelyben egy tanítónő azt magyarázza a gyerekeknek, hogy Izrael nem is létezik: „Izrael elfoglalhatja Palesztinát, de nem foglalhatja el a palesztin gyerekek emlékezetét.”

Az ENSZ rasszizmus elleni bizottsága szeptemberben külön felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy tegyen lépéseket a „rasszista gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények” ellen, ideértve az izraeliek és zsidók elleni erőszakra uszítást is. Az ENSZ Faji Diszkrimináció Felszámolásával Foglalkozó Bizottság (CERD) palesztinokról szóló jelentésében aggodalmát fejezte ki a „gyűlöletbeszéd megjelenése miatt bizonyos média kiadványokban – különösen a Hamász által ellenőrzöttekben -, a közösségi médiában, az állami tisztviselők kijelentéseiben, valamint az iskolai tantervben és tankönyvekben, mely szítja a gyűlöletet és erőszakra buzdíthat, különös tekintettel az izraeliekkel szembeni gyűlöletbeszédre, amely időnként az antiszemitizmust is erősíti.”

Azt, hogy mekkora súlya van az ilyen jellegű, államilag jóváhagyott propagandának, jól mutatja, hogy a Hamász terrorszervezet – alapításának 33. évfordulóján – újra esküt tett arra, hogy megsemmisíti a zsidó államot.

Videó: