Gyerekek fedezékében

Mivel nem vagyunk sem szakpszichiátriai folyóirat, sem viccmagazin, nem foglalkozhatunk folyamatosan az érpataki polgármester formabontó akcióival. Időnként azért jelezzük, ha éppen átlép egy újabb szimbolikus határt. Legutóbb ezt akkor tette meg, amikor fekete csuklyás segédjével izraeli politikusokról mintázott bábukat akasztott.

Az előadásról készített felvétel bejárta a világot, és – a visszhang alapján – keveseket sikerült meggyőznie arról, hogy az elméje kifogástalan állapotban van. A külügyminisztérium is elhatárolódott tőle. „A polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez” – állt a közleményben.

Azt lehetett hinni, hogy akkor most egy ideig a településének napi ügyeire koncentrál, ha már ez volna a feladata, de ő nem olyan fából lett ennyire faragatlan. Nyilván a múltkori fellépés zajos „sikere” miatt akarta emelni a tétet. A legújabb felvételen gyerekek gyűrűjében mondja el, hogy őt ne merje senki szélsőségesnek, rasszistának és kirekesztőnek nevezni, aztán rövidúton elküldi a neoliberális megszállókat a hazájukba, Izraelbe, hogy inkább ott fajtalankodjanak egymással. Pont úgy, ahogy a szélsőséges, rasszista és kirekesztő hőzöngők szokták.

Eddig nem is lenne érdekes.

De ezen a ponton megszólalnak a gyerek, hogy felmondják a betanult szöveget (a tartalom hasonló). Persze aránytévesztés volna ezt az egészet a Hámász tevékenységéhez hasonlítani, de valahol szimbolikus, ahogyan az érpataki polgármester, palesztin zászlóval a kezében, gyerekeket használ a saját propagandájára. Azt látta a tévében, hogy ez bejön.

Mindig van lejjebb. Valószínűleg még ennél is. Helyszíni tudósításunkat nemsokára folytatjuk.

https://www.youtube.com/watch?v=3GGpfwjSdww