Globális fórum az antiszemitizmus ellen

Global Forum for Combating Antisemitism

Global Forum for Combating Antisemitism

A Tett és Védelem Alapítvány képviselői idén is részt vesznek a GFCA (Global Forum for Combating Anti-Semitism) kétévente megrendezésre kerülő kongresszusán. Május 12-én több mint ötven ország nyolcszáznál több küldötte érkezik Jeruzsálembe, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem globális fórumán kicseréljék tapasztalataikat, és lefektessék a következő két év stratégiai alapjait.

Az elmúlt időszakban az antiszemitizmus elképesztő felerősődésének lehetünk tanúi világszerte. Európában gyakoriakká váltak a zsidó közösségeket ért antiszemita támadások. Halálos terrorakciókat követtek el zsidók ellen Párizsban, Toulouseban,  Brüsszelben és Koppenhágában. Az agresszív cselekmények növekvő számával kell szembenéznünk és visszaszorításukra megoldást találnunk.

A ma kezdődő fórum két témára koncentrál. Elsőként azt vizsgálja, hogyan adnak teret a „legősibb gyűlölet” terjedésének a média új formái. Az interneten és azon belül a  közösségi oldalakon az antiszemita anyagok akadálytalanul és soha nem látott sebességgel terjednek világszerte. A globális összeköttetések és adatátviteli rendszerek új eszközeinek korában hatalmas kihívást jelent az emberi méltóság megőrzése. Új módszerek kidolgozására van szükség, amelyek javítják az internethasználat erkölcsi standardjait anélkül, hogy szabadságát korlátoznák.

A második központi téma az európai antiszemitizmus döbbenetes mértékű újjáéledése és ennek erőszakos megnyilvánulási formái, valamint az arra adható megfelelő válaszok keresése. Fontos kivizsgálni a gyűlölet fellángolásának mélyreható társadalmi okait, hogy hatékony megoldást tudjunk nyújtani a probléma kezelésére.

A következő kérdésekkel kell szembenéznünk: milyen cselekvési tervet dolgozhatnak ki az európai vezetők az antiszemitizmus új hullámának megfékezésére? Fenyegeti-e a zsidók életét strukturális szintű veszélyforrás?

A GFCA fontos alapköve a társadalmi felelősségválallás és a civil összefogás, amelyben minden civil szervezet képviselője és tenni vágyó állampolgárok is részt vesznek a megoldások kidolgozásában. Mivel a nemzeti kormányok önmagukban képtelenek e mélyen gyökerező problémák megoldására, a fórum zárónapján tizenkét munkacsoport fogja kidolgozni az antiszemitizmus elleni nemzetközi akciótervet.

Magyarországról a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) képviseletében Bodnár Dániel kuratóriumi elnök és Szalai Kálmán titkár vesz részt az eseményen. A TEV ez alkalommal másodszor vesz részt a Global Forumon, mint a legfontosabb nemzetközi találkozón, amely a világszintű antiszemitizmus feltérképezésével, valamint hatékony válaszlépések kidolgozásával foglalkozik. Alapítványunk az egyetlen nemzetközi szinten elismert magyarországi szervezet, amely hatásos és kézzelfogható lépéseket tesz az antiszemitizmus visszaszorítására. A konferencián bemutatásra kerül a TEV által elkészített Antiszemita gyűlölet-bűncselekmények és incidensek című jelentés, amely a 2014-ben azonosított zsidóellenes megnyilvánulásokat tudományos igényű, nemzetközi szakmai elvárásoknak megfelelő módon összegzi és elemzi.