Európai online megemlékezés a holokauszt emléknapján

Az ismert európai Covid-helyzet miatt Zoom-on tartja idei megemlékezését az Európai Zsidó Szövetség (EJA). A tanácskozásra uniós politikusokat, parlamenti képviselőket és természetesen zsidó közösségi vezetőket várnak majd január 27-én.

„Ebben az időszakban, amikor növekszik az antiszemitizmus, egyre nagyobb a megosztottság és a másokkal szembeni intolerancia, ritka sürgetőek és fontosak a holokauszt üzenetei” – jelentette ki Menachem Margolin rabbi (képünkön), az EJA elnöke a találkozót beharangozva.

A szervezet, amelynek legfontosabb hazai partnere a Tett és Védelem Alapítvány (TEV), a koronavírus-helyzet miatt idén online tartja meg szokásos január 27-i megemlékezését a holokauszt nemzetközi emléknapján. Az EJA sajtóközleménye szerint a brüsszeli központú szervezet nagy tanácskozást hív össze aznapra, amelyre EU bizottsági tagokat, minisztereket, szenátorokat, parlamenti képviselőket és zsidó vezetőket hívtak meg egész Európából, „hogy tiszteletüket fejezzék ki azok iránt, akik elpusztultak Európa történelmének egyik legsötétebb időszakában.”

Izrael miniszteri szinten képviselteti magát az online eseményen, amely egyébként a nagyközönség számára is nyitott. A sajtóközleményből kiderül: a szervezők azt várják, hogy a tanácskozáson az európai vezető politikusok és a zsidó közösség vezetői megbeszéljék, hogyan lehetne a leghatékonyabban kiirtani a kontinensen az antiszemitizmus vírusát. Szó lesz a zsidó életet nagyban befolyásoló európai kihívásokról is, mint például a kóser vágások vagy a körülmetélések kérdése.

Ismeretes, hogy az Európai Bíróság néhány hete helyben hagyta azt a belgiumi rendeletet, mely néhány évvel ezelőtt betiltotta a kóser rituális vágást, állatvédelmi okokra hivatkozva. A döntés nyomán a jeruzsálemi külügyminisztérium mellett a diaszpóra-ügyi miniszter is tárgyalásba kezdett vezető európai politikusokkal az ügyben. Orbán Viktor magyar kormányfő pedig úgy vélekedett: „ez a döntés nemcsak a vallásszabadság elleni támadás, hanem zsidó-keresztény örökségünk és az Európában élő zsidó közösségek elleni támadás.” A Simon Wiesenthal Központ tavalyi antiszemitizmus toplistáján hatodik helyezést kapott az Európai Bíróság döntése, a szervezet „a náci időszakra emlékeztető lépésként” hivatkozott a döntésre.

Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke a közelgő holokauszt emléknap előtt kijelentette: „ Az európai zsidó életet jelenleg kettős fenyegetés éri. Egyrészt a Covid által inspirált antiszemitizmus, amely a legrosszabb rágalmak és előítéletek feltámadását eredményezte. Másrészt a zsidó élet elleni ismételt támadások olyan törvények által, amelyek a vallás gyakorlását veszik célba. A múlt visszhangjait nem lehet ignorálni.”

Egy, az Európai Unió által megrendelt felmérés szerint a koronavírus-világjárvánnyal párhuzamosan erősödik az európai zsidók elleni gyűlölet is. A megkérdezett zsidó fiatalok 80 százalékban ugyan elfogadottnak érzik magukat Európában, ugyanakkor 71 százalékuk azt mondta, átélt már valamilyen zsidógyűlölő incidenst. Az online platformokról érkező gyűlölködés mellett az egyetemen belül és kívül is tapasztaltak olyan verbális és fizikai fenyegetéseket, amelyeknek az elkövetői azzal vádolták őket, hogy a zsidók úgymond a palesztinok gyilkosai, emberiség elleni bűncselekmények elkövetői, és hogy ők egy rasszista néphez tartoznak.

A holokauszt emléknapi Zoom-tanácskozás január 27-én, közép-európai idő szerint 14 órakor kezdődik, regisztrálni ezen a linken lehet.