Az osztrák kormány bemutatta az antiszemitizmus elleni nemzeti stratégiát

Az osztrák kormány az ausztriai zsidó hitközséggel közösen dolgozta ki azt a tervet, amelyet Werner Kogler alkancellár és Karolin Edtstadler európaügyi miniszter mutatott be tegnap a nyilvánosságnak.

Az átfogó stratégia az oktatástól a következetes büntetőjogi eljárásokon át a társadalmi elköteleződésig számos területre terjed ki. “Hangsúlyoztuk az állam felelősségét az antiszemitizmus elleni küzdelemben, függetlenül attól, hogy ez balról vagy jobbról jön, külföldről vagy itthonról táplálkozik” – jelentette ki Edtstadler. Werner Kogler alkancellár pedig azt emelte ki, hogy a stratégia legfőbb elemeinek a társadalom minden rétegét meg kell célozniuk.

A nemzeti stratégia hat alappillére: az oktatás, a zsidó intézmények körüli megerősített biztonság, a hatékony nyomonkövetés, az erőteljesebb közvetítés az integrációs intézkedések vonatkozásában, egy olyan dokumentációs hivatal felállítása, amely az európai adatcserét is magában foglalja, továbbá a civil társadalom bevonása. “Ez utóbbi a siker kulcsa.” – emelte ki Edtstadler.

A zsidó hitközség vezetője, Oskar Deutsch köszönetét fejezte ki a kormánynak. “Az antiszemitizmus elleni küzdelem nem kizárólag a zsidó közösség belügye, hanem össztársadalmi feladat ” – hangsúlyozta.

forrás: zsido.com