Észtországban és Lettországban is támogatják a TEV európai oktatási projektjét

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) és az Európai Zsidó Szövetség (EJA) képviselői Brüsszelben találkoztak Mart Laidmetsszel, Észtország oktatási és kutatási minisztériumának főtitkárával, akit tájékoztattak az antiszemitizmus elleni európai tanterv és tankönyv projekt jelenlegi állásáról. A találkozót megelőzően hasonló egyeztetésre került sor Lettországban is, ahol lga Šuplinska oktatási miniszter fogadta a két szervezet küldötteit.

Az Észtország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének székhelyén tartott megbeszélésen Alex Benjamin, az EJA közkapcsolati igazgatója és Szalai Kálmán, a TEV titkára volt jelen, az intézmény több alkalommal is együttműködött az elmúlt években az EJA-val. A Magyarországon már gyakorlatba ültetett hétéves program jellemzőinek és eredményeinek bemutatása után az Európában egyik legfejlettebbnek tartott észt oktatási rendszer fejlődési fázisait, a nemzetközi partnerekkel való együttműködési módozatokat, a különféle EU-s programok megvalósítását és az internetalapú oktatási rendszerre való áttérés hatásait tekintették át.

A főtitkár az észt szaktárca nevében kifejezte a formálódó európai oktatási projektben való együttműködés iránti érdeklődését, különös tekintettel az internetalapú tananyagok kidolgozásának perspektíváinak értékelésére, és ígéretet tett arra, hogy továbbítja a kapott információkat és javaslatokat az oktatási miniszternek.

A rigai találkozón Szalai Kálmán képviselte a TEV-et, míg az EJA részéről Mikhail Vorobeichik-Meller külügyi tanácsadó volt jelen. A megbeszélésen a rigai zsidó közösség (Shamir) vezetője, Menachem Barkahan rabbi és Jūlija Tereščenko projektmenedzser is képviseltették magukat. A találkozóra az oktatási minisztérium gyönyörű szecessziós épületében került sor, ahol az antiszemitizmus elleni európai tanterv és tankönyv projekt magyarországi tapasztalatairól esett szó. E mellett a már gyakorlatba ültetett és az alkalmazás előtt álló hasonló – állami és nemkormányzati – kezdeményezésekről, projektekről is szót ejtettek.

A korábbi egyeztetésektől eltérően a munkamegbeszélés két nyelven, angolul és lettül folyt. Ennek eredményeképpen jóval személyesebbé vált a kommunikáció, az EJA képviselője saját iskolai és otthoni zsidó tanulmányaiból hozott fel tapasztalatokat, míg Barkahan rabbi a Shamir keretén belül végzett, hosszú múltra visszanyúló munkásságából és eredményeiből adott ízelítőt. A megbeszélés során számos lehetséges együttműködési területet azonosítottak, beleértve a diákok számára kidolgozandó új tudományos anyagok összeállítását, valamint a jövőbeni lettországi és külföldi rendezvények szervezése körüli együttműködést is.