ENSZ: Európa támogatja a Hamaszt elítélő határozatot

Hosszú washingtoni tárgyalásokat követően az Európai Unió úgy döntött, támogatja az Egyesült Államok által benyújtott, Hamasz terrorszervezetet elítélő határozatot az ENSZ Közgyűlésben.

A javaslatról várhatóan a következő héten kerül szavazásra.

Az Európai Unió azután változtatta meg eredeti döntését, miután az Egyesült Államok kisebb változtatásokat hajtott végre a kezdeti határozat szövegében. A döntést követően minden európai tagállam a javaslat mellett szavaz majd.

Mind a 28 tagállam támogatni fogja az amerikai határozatot”, erősítette meg a hírt az AFP hírügynökségnek egy európai diplomata.

Amennyiben elfogadásra kerül, úgy ez a határozat lesz az első az ENSZ Közgyűlés történetében, ami elítéli a palesztin terrorcsoportot. Az európai blokk támogatása drámaian megnöveli a javaslat elfogadásának esélyét, bár az még nem egyértelmű, garantálni tudja-e az egyszerű többséget az ENSZ 193 tagállama között.

A Hamaszt mind az Egyesült Államok, mind Európa terrorista szervezetként tartja számon.

A javaslat többek közt “elítéli a Hamaszt a sorozatos Izraelre irányuló rakétakilövésekért, valamint az erőszakra való uszításért, mellyel civileket sodort veszélybe”, emellett követeli, hogy “a Hamasz, illetve más militáns szereplők, beleértve a Palesztin Iszlám Dzsihádot, azonnal szüntessék be minden provokatív és erőszakos tevékenységüket, különös tekintettel a légi gyújtogató eszközök használatát.”

A szöveg emellett határozottan elítéli a Hamasz forrásokkal való visszaélését, melyekből “katonai infrastruktúrát épít, beleértve Izraelbe vezető alagutak, és rakétakilövő szerkezetek telepítését, melyekkel rakétákat lőnek ki civilek által lakott területekre, mikor a felhasznált forrásokat saját civil lakosságuk kritikus szükségeinek betöltésére kellene felhasználniuk.”

Forrás: European Jewish Congress