EMIH Operatív Törzs: Távoktatás; Kóser élelmiszer; Orvosi ellátás

Amint arról már bizonyára Ön is értesült, a magyar kormány pénteki bejelentése értelmében március 16-tól, hétfőtől kezdve valamennyi magyarországi iskola zárva lesz. Tantermen kívüli digitális munkarendet szükséges bevezetni, ami azt jelenti, hogy a tanulók nem mehetnek be az oktatási intézményekbe, ám a tanároknak folytatniuk kell az oktatást, mégpedig digitális eszközök használatával. Ennek megfelelően mind a BétMenáchem EMIH Gyermekoktatási Központban, mind a Maimonidész Gimnáziumban távoktatással fog történni az ismeretek átadása. A részletekről a két oktatási intézmény vezetése tájékoztatja az érintett tanulók szüleit.

Amint arról korábbi hírlevelünkben már esett szó, a kóser élelmiszerellátás biztosított. Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség rendelkezik a szükséges élelmiszertartalékokkal, tehát még abban az esetben is, ha a Kóser Piac árukészlete elfogyna, a Hitközség biztosítani tudja a szükséges élelmiszereket az azt igénylők számára. Az élelmiszertartalékok a pészáchi, szigorúbb ellenőrzést igényló élelmiszerekre vonatkozóan is rendelkezésre állnak.

Jóllehet a Carmel Étterem és a Tel AvivCafe ideiglenesen bezárt, ám mindenki, akinek napi kóser menüre van szüksége, az Óbudai Hitközségtől meg tudja rendelni a számára szükséges mennyiségben. Kérjük, a rendeléssel Erdős Juditot keressék a +36/30-222-1439-es telefonszámon.

A válsághelyzet alatt is működik a kóser húskiszállításunk. A szolgáltatást a koserhus.com honlapon tudják igénybe venni. Emellett a közösség tagjai kóser pékárut is tudnak rendelni a Semes Pékségtől a koserpekseg.hu honlapon keresztül. A Kóser Piac (VII. Dohány u. 36) továbbra is nyitva tart.
Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség a hét folyamán a közösség 300 idős tagjának, részben holokauszt-túlélőknek alapvető élelmiszerekből és háztartási cikkekből összeállított csomagot fog eljuttatni.

Ismételten hangsúlyozni szeretnénk, hogy az EMIH fenntartásában álló zsinagógák nyitva tartanak, a megszokott közös tanulások ezután is meg lesznek tartva. Ugyanakkor a bizonyos imák után esedékes kidusok, közös étkezések bizonyos korlátozások alá esnek, de szintén nem szűnnek meg. A higiéniára az étkezések során is fokozottan ügyelünk, mindemellett az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség a zsinagógáit napok óta rendszeresen fertőtleníti, továbbá minden imahelyen továbbra is rendelkezésre áll elegendő mennyiségű kézfertőtlenítő is a közösség tagjai számára.

Mindezeken túl szeretnénk felhívni minden kedves barátunk figyelmét arra, hogy amennyiben bárkinek a koronavírustól független egészségügyi problémája van, az EMIH az ezekkel kapcsolatos ügyintézésben is kész segítséget nyújtani. Ha Önnek gyógyszert kell felírnia, de valamiért nem éri el az orvosát, vagy valamilyen sürgős vizsgálatra, járóbeteg-ellátásra van szüksége, ám valamiért nem tud a szokásos helyre eljutni, a Hitközség ezen igények kielégítésében is tud segíteni. Ha bármilyen kérdése lenne, keresse az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség operatív törzsét a muveletitorzs@zsido.com e-mail címen, vagy a +36/30-725-0364 telefonszámon.

Kívánunk minden kedves barátunknak jó egészséget és áldást az elkövetkező időszakra!

 

Budapest, 2020. 03. 15.

EMIH Operatív Törzs