Előadóművészek szólítanak bojkottra az Izraeli Eurovízió ellen

Világszerte több, mint száz művész, köztünk Roger Waters és Ken Loach, nyílt levélben szólított bojkottra a jövőre Izraelben megrendezett Eurovíziós dalfesztivál ellen. Az aláírók szerint a versenyt addig kell bojkottálni, „amíg a palesztinok végre szabadságot, igazságosságot és egyenlő jogokat élvezhetnek” az országban.

A Guardian által publikált nyílt levélben zenészek, színészek, filmrendezők és producerek álltak ki palesztin művészek által kezdeményezett bojkott mellett, mivel szerintük Izrael „sérti a palesztinok emberi jogait”.

A levél a következő mondattal kezdődik: „Egészen addig, amíg a palesztinok nem élvezhetnek szabadságot, igazságos bánásmódot és egyenlő jogokat, nem kezelhetjük Izraelt azonos módon, mint a többi országot, mivel az megvonja tőlük alapvető jogaikat”.

A szöveg kitér arra is, hogy nem tartják elegendőnek az Európai Távközlési Unió (European Broadcasting Union) azon követelését, hogy az ország „nem megosztó” várost találjon a dalfesztivál helyszínéül.

Korábban sokan nehezményezték, hogy Miri Regev izraeli kulturális miniszter Jeruzsálemet, Izrael történelmi fővárosát javasolta a célra, mondván, más országok is a fővárosukban rendezik meg a neves eseményt.

A helyi palesztin és a nemzetközi felháborodás hatására egyre valószínűbb, hogy más izraeli nagyváros adhat majd otthont a nemzetközi dalversenynek.

A nyílt levél indoklásában arra is hivatkozik, hogy az izraeli versenyző, Netta Barzilai eurovíziós győzelmét követő napon a gázai „Visszatérés Menetén” az izraeli hadsereg 62 „fegyvertelen palesztin” életét oltotta ki. Az említett incidenssel kapcsolatban kiderült, hogy a konfliktus áldozatainak nagy többsége a Hamasz palesztin terrorszervezet tagja volt.

Az európai, ausztrál, amerikai és izraeli művészek által aláírt dokumentum újabb példa az országot célzó BDS akciókra, mellyel folytatja a nemzetközi előadók, művészek, sport meccsek ellehetetlenítésére tett kísérleteit az antiszemita, alaptalan vádakkal operáló Izrael-ellenes réteg.

Az Argentin-Izraeli futballmeccs meghiúsulása óta Netanjahu elnök az érintett minisztereit, Miri Regevet és Ayoob Karát arra utasította, semmi olyat ne nyilatkozzanak, ami veszélybe sodorhatná az Európai Távközlési Unió támogatását a verseny iránt.

A májusban tartandó Euróvíziós Dalfesztivál végső helyszínét várhatóan a közeljövőben bejelentik, eldől tehát hogy Tel-Aviv vagy Jeruzsálem lesz-e a szerencsés kiválasztott.

Forrás: ynet