Berlin: Antiszemita az Izrael-bojkott mozgalom

A berlini központú német belbiztonsági hivatal alkotmányvédelmi irodája (Bundesamt für Verfassungsschutz) éves riportjában antiszemitának nyilvánította a zsidó államot célzó BDS kampányt.

A hírszerző szervezet 248 oldalas jelentésének antiszemitizmussal foglalkozó fejezete részletesen tárgyalja azon „kampányokat, melyek Izrael-ellenes bojkottja a szalagcímekben is megjelent” a 2017-es év során. A beszámoló megfogalmazása szerint „A BDS egyes részei megkérdőjelezik Izrael létezését, követelik a palesztinok feltétel-nélküli visszatérését, valamint Izrael államát a dél-afrikai apartheid rendszerhez hasonlítják.”

A dokumentum számos erőszakba torkolló BDS akciót említ, melyeket német politikusok és antiszemitizmus-szakértők is széles körben elítéltek. Az egyik ilyen példa, a Humboldt egyetemen megrendezett Izrael-esttel kapcsolatos incidens, melynek során legalább három agresszív BDS-párti aktivista támadt rá Deborah Weinstein holokauszt túlélőre és Aliza Lavie izraeli képviselőre. Az aktivisták „félbeszakították a beszédeket, hevesen rázták az öklüket az előadókra és a hallgatóságra egyaránt, majd kizárásuk után ajtódöngetéssel igyekeztek visszajutni az előadóterembe” – áll egy német Izrael-barát szervezet beszámolójában. Egy másik eset során a mozgalom egy berlini zenei fesztivál bojkottálására szólított fel, mivel annak támogatói közt Izrael kormánya is megjelent.

Mindemellett a szövegben hangsúlyosan megjelenik az izraeli politika legitim kritikája és az anticionista antiszemitizmus közötti szürke zóna kérdése is.

A jelentés majdnem pontosan egy évvel azután látott napvilágot, hogy a berlini polgármester, Michael Müller és Josef Schuster, a német zsidó közösség központi tanácsának vezetője összefogtak, hogy BDS rendezvények ne juthassanak anyagi forrásokhoz, illetve ne használhassanak városi helyszíneket. Frankfurt városa hasonló törvényjavaslatot szavazott meg 2017-ben. Uwe Becker polgármester helyettes szerint „a BDS mozgalom jelszavai nem csak hogy erősen egybecsengenek a nemzeti szocialisták ’Ne vásárolj zsidótól’ frázisaival, de ugyanúgy mérgezik a társadalmi életet”.

Németországban 2018-ban mintegy 10%-kal növekedett az antiszemita támadások száma, eddig 401 esetet regisztráltak. A probléma súlyosságára való tekintettel a Bundestag az év elején új antiszemita incidenseket vizsgáló megbízott kinevezését rendelte el.

Forrás: Arutz Sheva, Jpost