Elhunyt Bárándy György ügyvéd

Bárándy„Ha itt nyugodtan el lehet – a szólásszabadság címszó alatt – Auschwitzba küldeni magyar állampolgárokat, azért, mert zsidók, akkor én úgy érzem, hogy nem teszünk eleget.”

Bárándy György 1919. szeptember 23-án született Törökszentmiklóson. Az elemi iskoláit magántanulóként végezte, majd a gödöllői Premontrei Gimnáziumban érettségizett. A jogi végzettséget az egri Érseki Jogi Akadémián szerezte meg, majd 1941-ben Kolozsvárott doktorált. Ügyvédjelöltként Törökszentmiklóson dolgozott, majd Budapesten és Kolozsvárott tevékenykedett. A háború után visszakerült Törökszentmiklósra, majd Budapesten dolgozott. 1951-ben az ÁVH elfogta, Kistarcsára internálták. Két évvel később ugyan szabadult, de csak segédmunkásként dolgozhatott, és csak 1956 után folytathatta ügyvédi munkáját. Haláláig aktívan praktizált.

Bárándy György legemlékezetesebb ügyei a Globex-ügy, a Soproni Ágnes-gyilkosság, valamint az 1967-es zuglói nyilasperben Kröszl Vilmos, a zuglói nyilasház vezetőjének védelme. „Azt hiszem, ő volt a legkegyetlenebb ügyfelem. Ötszázhatvan ártatlan ember meggyilkolásában vett részt, kizárólag zsidó mivoltuk miatt…”.

Fia, Bárándy Péter elmondása szerint 95 éves édesapja halálának oka agyembólia.