Egyre több az antiszemita incidens Németországban a Hamász támadása óta 

Berlinben nemcsak egy zsinagógát támadtak meg a napok óta tüntető palesztinpárti aktivisták, de petárdákkal és kövekkel is megdobálták a rendőröket. Frankfurtban vízágyúkat kellett bevetni ellenük.  

Németországban a legtöbb városban betiltották a Hamász-párti tüntetéseket, ezzel együtt napok óta több városban százak állnak ki erőszakos megmozdulásokon a palesztin terrorszervezet mellett. Mint arról a TEV is beszámolt, Berlinben odáig merészkedtek, hogy Molotov-koktélokat dobtak egy zsinagógára. 

A német fővárosban emellett kedden és szerdán is az utcára vonultak az Izrael-gyűlölő szélsőségesek, főként a sok arab lakossal rendelkező Neukölln a színhelye a feszült hangulatú megmozdulásoknak. Szerdán az esti órákban már nemcsak palesztinpárti szlogeneket skandáltak, de köveket, üvegeket és petárdákat is dobtak a kivonuló rendőrökre. 

A berlini rendőrség eddig több mint 360, az izraeli háborúval kapcsolatos bűncselekményt regisztrált.  

Frankfurtban is a rendőrségnek kellett beavatkoznia egy, a belvárosban tartott, mintegy százfős palesztinbarát virrasztás miatt. Berlinhez hasonlóan itt is letartóztatták a betiltott rendezvény több résztvevőjét, a demonstrációt végül csak egy vízágyú bevetésével tudták feloszlatni. 

Németországban drasztikusan megnövekedett az antiszemita incidensek száma a Hamász Izrael elleni véres támadása óta. Az antiszemitizmussal foglalkozó központ, a RIAS október 7. óta országszerte 202 incidenst dokumentált, ami 240 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. A dokumentált incidensek közül tízből kilenc Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus volt

– közölte a szervezet. 

A leggyakoribb, hogy a megtámadott Izraelt hibáztatják a Hamász mészárlásaiért, a zsidó államot démonizálják és delegitimálják. A RIAS példaként említette a berlini Potsdamer Platzon vasárnap tartott tüntetést, amelyen mintegy 1000 ember vett részt, Izrael megsemmisítését követelő és a Hamász terrortámadást dicsőítő jelszavakat kiabálva. 

Ezeken kívül 21 olyan esetet dokumentáltak, amikor Izrael melletti gyűléseket és a gyász csendjének perceit zavartak meg.

A bekiabálások és sértegetések mellett egy fenyegetés és hat támadás is történt, Kielben például egy szolidaritási gyűlésen leköptek embereket

– számolt be az antiszemitizmust dokumentáló szervezet. 33 esetben megrongálták vagy ellopták a középületekre kifüggesztett izraeli zászlókat, Mainzban fel is gyújtották a letépett zászlót. 

A RIAS ezek mellett október 7. óta 15 antiszemita incidenst regisztrált „lakókörnyezetben”, ami azt jelenti, hogy lakóépületeket firkáltak össze Dávid-csillagokkal. Csak Berlinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában tíz ilyen graffitiről érkezett jelentés. Három esetben az elkövetők tudták, hogy zsidók laknak a lakásokban, ezek a jelzések különösen nyugtalanítóak a nemzetiszocializmus emléke miatt. 

Ide kapcsolódik, hogy ismét botrányt okozott egy német klímaaktivista: Elisa Bas, a Fridays for Future (FFF) volt szóvivője az Instagramra kiírta, hogy „Németországban pogromhangulat uralkodik a palesztinok ellen, és Schuster szítja ezt”. Josef Schuster, a németországi zsidó hitközség elnöke ugyanis előtte egy lapnyilatkozatában „barbársággal” vádolta meg azokat, akik a Hamász terrorját ünneplik az utcákon. 

Bas emelett az Instagramon a palesztinok állítólagos „elnyomásával” összefüggésben történt izraeli „népirtásról” is írt. Az ügyre reagált az FFF-hez közel álló Zöldek parlamenti képviselője, Marlene Schönberger, aki elmondta: „Elisa Bas nyilatkozatai nem hagynak kétséget: klasszikus tettes- megfordítás.” A képviselőnő felszólította a klímavédő szervezetet, hogy határozottan  határolódjon el volt szóvivőjének antiszemita kijelentéseitől.