Egyesült Államok: Abszurd dolog apartheiddel vádolni Izraelt

Az Egyesült Államok külügyi szóvivője támogatásáról biztosította a zsidó államot és a zsidó nép önrendelkezési jogát, miközben az USA izraeli nagykövete „abszurdnak” nevezte azokat a kísérleteket, amelyek Izraelt apartheidállamként akarják megbélyegezni – írja a The Jerusalem Post.

Ned Price elutasította azt az újságírói felvetést, hogy az Egyesült Államok kettős mércét alkalmaz a civil szervezetek által Izraellel szemben felhozott emberi jogi sértésekkel kapcsolatban. Megjegyezte, az Egyesült Államok több alkalommal is kritikusan nyilatkozott Izraelről a saját jelentéseiben. A szóvivő ugyanakkor tartózkodott attól, hogy antiszemitizmust emlegessen az apartheid vádja kapcsán, amelyet az Amnesty International fogalmazott meg a zsidó állammal szemben. Arra a felvetésre, hogy antiszemitizmusból fakadnak-e ezek a kijelentések Price úgy válaszolt, volt lehetőségük erről beszélni az izraeli kollégáikkal.

„Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy Izraelnek és a Palesztin Hatóságnak tartózkodnia kell az egyoldalú, a feszültségeket súlyosbító lépésektől” – hangsúlyozta. Hozzátette, támogatják az izraeli kormány, a Palesztin Hatóság és az emberi jogi aktivisták erőfeszítéseit az emberi jogi sértések és visszaélések elszámoltathatósága érdekében.

Az emberi jogokkal foglalkozó civil szervezet által kedden közzétett 300 oldalas jelentés szerint a zsidó állam szisztematikusan teremti meg a palesztinok elnyomásának rendszerét. A dokumentum szerint Izrael 1948-as megalakulása óta kifejezetten törekedik a zsidó demográfiai hegemónia megteremtésére és fenntartására, valamint a földterületek feletti ellenőrzés maximalizálására a zsidó izraeliek javára. Price hangsúlyozta, a külügyminisztérium saját jelentései soha nem használtak hasonló terminológiát.

Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a jelentéssel kapcsolatban hasonlóképpen fogalmazott. „Ugyan már, ez abszurd. Ez nem az általunk használt nyelvezet, ilyesmit nem is fogunk használni” – írta a Twitteren.

Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque/POOL