Egy norvég polgármester a Dávid-csillag lecserélését kérte a pünkösdi egyháztól

Irene Heng Lauvsnes, Strand polgármestere azt kérte a klippeni pünkösdi egyháztól, hogy a karácsonyi rendezvényeknek helyet biztosító önkormányzati parkban található Dávid-csillagos neondekorációját „hagyományos karácsonyi csillagra” cserélje – számol be a Strandbuen. A városvezető szerint a parknak „semlegesnek” kell maradni, különösen az ellentmondások fényében.

Meg nem nevezett bírálók szerint a pünkösdi egyház „Dávid-csillagot megjelenítő dekorációja a zsidók és Izrael Állam szimbóluma, ezért közterületen való megjelenítése nem helyénvaló.” A gyülekezet képviselője megfontolás tárgyává teszi a polgármester kérését, mivel „semmilyen módon nem kívánnak provokálni.” Az önkormányzati fellépés a Dagen napilag főszerkesztőjének, Vebjorn Selbekknek is kiváltotta a haragját.

A városi hivatalnokok nyilvánvalóan nem szeretnének zsidóságra, Izraelre utaló jegyeket a karácsonyukon. Ez esetben emlékeztetnünk kell őket néhány kulcsfontosságú tényre arra vonatkozóan, hogy miért ünnepeljük egyáltalán a karácsonyt” – fogalmaz Selbekk „Boldog zsidómentes karácsonyt!” című cikkében. A szerző megjegyezte: az ünnep lényege az a tény, hogy zsidó fiúgyermek született, zsidó anyától, zsidó istállóban, egy zsidó ország zsidó városában.

A Dávid-csillag karácsonyi díszként való használata egész Észak-Európában jellemző.