Csontvázakat ástak ki a lengyel zsidó temetőben

Ismeretlen tettesek dúltak fel egy lengyelországi zsidó temetkezési területet, valamint egy másik temető sírköveit antiszemita szimbólumokkal csúfították el két, egymástól független incidens során.

A rongálásra a Varsótól északkeletre fekvő Wysokie Mazowieckie városkában került sor a J-Nerations zsidó temetkezési helyek megőrzéséért felelő lengyel szervezet nyilatkozata szerint. Az önkormányzat tagadta, hogy a zsidó temetőket bármi kár érte volna az elmúlt napokban.

A szervezet nyilatkozata szerint legalább 10 csontvázat ástak ki engedély nélkül egy buszmegálló kiszélesítésének céljából. A csoport egyik alapító tagja, Meir Bulka szerint a buldózerek azután is tovább dolgoztak, miután a polgármester ígéretet tett a 18. századi temetkezési területen végzett földmunkák beszüntetésére.

A város földhivatalának vezetője, Anna Niemyjska, azonban reakciójában határozottan kijelentette: “Nem folynak építési munkálatok az említett területen.” Bár a község végzett archeológiai feltárási munkálatokat a területen, melyek sírhelyeket is érintettek, de napjainkban már senki sem tudja biztosan hol is voltak az eredeti sírok, tette hozzá Niemyjska.

A hozzánk eljutó temetkezési helyek kiterjedéséről szóló információk birtokában biztosítani fogjuk biztonságukat, és a helyi zsidó közösséggel közös megemlékezést szervezünk”, csitította végül a kedélyeket a földhivatal vezetője.

Az esettől függetlenül egy másik temetőben, Sochoczew község zsidó temetőjében szvasztikákkal, “Halál Lengyelországra” és “ISIS fog uralkodni” feliratokkal rongálták meg a héber feliratos sírköveket.

Gideon Taylor, a WJRO szervezet vezetője megköszönte a helyi hatóságoknak a “szégyenletes gyűlölet bűncselekmények” ügyében indított átfogó nyomozást.”

Forrás: JTA