Elhunyt a magyar holokauszt legnevesebb kutatója, Randolph L. Braham

Az erdélyi származású, nemzetközi elismerésnek örvendő holokausztkutató több hetes betegeskedés után, 96 éves korában halt meg, derült ki Heisler András, a Mazsihisz elnökének facebook-bejegyzéséből.

A legendás magyar-amerikai történész, politológus, a New York City University nyugalmazott egyetemi professzora több, mint 60 könyvet írt, illetve szerkesztett, melyek közül talán a legismertebb: A népirtás politikája: a holokauszt Magyarországon.

Braham, Ábrahám Lajos és Katz Eszter fiaként, Ábrahám Adolfként látta meg a napvilágot Észak-Erdélyben. Iskolás éveiben műbútorasztalosként dolgozott Désen, majd 1943-ben behívták munkaszolgálatra, és 1944-ben a szovjet frontra vezényelték. Decemberben néhány társával megszökött, de rájuk találtak, így rövid időre szovjet fogságba került, melynek egy zsidó származású őr vetett véget, aki szabadon engedte a zsidó fogjokat. A gimnázium befejezése után átjutott az ausztriai majd a németországi amerikai megszállási övezetbe, ahol nyelvtudásának köszönhetően egy menekültügyi szervezetnél sikerült állást kapnia.

Később felvételt nyert a müncheni Maximilian egyetemre, ahol többek közt politológiát tanult. Mivel sok rokona emigrált még az 1920-as években az Egyesült Államokba, kézenfekvő volt, hogy ott folytassa tanulmányait, miközben hol nagybátyja hotelében, hol más rokoni tulajdonú üzletekben vállalt munkát. 1949-ben doktorált a City University of New York egyetemen, majd további PhD fokozatot szerzett 1952-ben szintén New Yorkban. 1956-tól nyugdíjba vonulásáig, 1992-ig összehasonlító politikatudományt tanított.

Mivel több, mint 13 közeli rokonát veszítette el a holokauszt során, a 20. századot meghatározó vészkorszak traumájának szentelte szakmai életét. Tudományos tevékenységének középpontjában a közép-európai, magyarországi holokauszt állt.

Doktori fokozatának megszerzése után bekapcsolódott a Jad Vasem kutatómunkájába, majd az 1950-es években többek között Magyarország és Izrael levéltári anyagait tanulmányozta át.

A neves holokausztkutató gyakran bírálta a magyar kormány emlékezetpolitikáját, Horthy Miklós egyoldalú, széleskörű méltatását valamint az ország holokausztban játszott szerepének tagadását, mentegetését. Két köztársasági kitűntetése közül (Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje /1995/, Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje /2011/) az utóbbit tiltakozásul vissza is küldte, mivel szerinte a kormány a “Horthy-korszak tisztára mosására” törekedett.

Rudolph L. Brahammal mind a magyar, mind a nemzetközi tudományos világ a holokauszt kutatás terén egy kiemelkedő jelentőségű személyt vesztett el.