A TEV is részt vett az "FBI Akadémia" programján

FBI "Akadémia"

FBI „Akadémia”

A Tett és Védelem Alapítványt (TEV) vezetője előadóként szerepelt a Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) által szervezett “Az előítéletből fakadó erőszak elleni fellépés” c. négynapos budapesti tréningen.  Az ILEA a hazai jogvédő szervezeteket azért hívta meg a tréningre, hogy a környező országok résztvevő szakemberei, jobban megismerhessék a gyűlölet bűncselekmények főbb aspektusait a jogvédők illetve az áldozatok szempontjából is. Az eseményen a TEV részéről a szervezet titkára, Szalai Kálmán többek között a holokauszt-emlékezettel kapcsolatos kérdésekről, a gyűlölet bűncselekményekről és az ezekhez kapcsolódó hazai bírói gyakorlatról beszélt a hallgatóságnak.

A Nemzetközi Rendészeti Akadémia (International http://tev.hu/a-tev-is-reszt-vett-az-fbi-akademia-programjan/Law Enforcement Academy, ILEA) az amerikai és a magyar kormány együttműködésével 1995-ben jött létre Budapesten. Az iskola különlegessége, hogy a képzés kialakításához az FBI Nemzeti Akadémia programja szolgált alapul, így a közvélemény előtt sokszor „FBI Akadémiaként” hivatkoznak az intézményre. A most megtartott négynapos tréningen a magyar szakemberek mellett Szerbiából és Szlovákiából érkeztek vendégek, elsősorban rendvédelmi szervektől, a nemzeti ügyészségektől és a bírói testületek tagjai közül. A gyűlölet-bűncselekmények témakörében rendezett előadáson a TEV mellett a TASZ és a Helsinki Bizottság képviselői vettek részt.

Szalai Kálmán (balról a második) és az FBI szakértői

Szalai Kálmán (balról a második) és az FBI szakértői

Szalai Kálmán előadásában kitért arra, hogy míg az Európai Unió rasszizmus és az idegengyűlölet elleni

kerethatározata alapján az erőszakra uszítást és a gyűlöletre uszítást külön deliktumként kell kezelni, a hazai joggyakorlat és a kapcsolódó alkotmánybírósági határozatok alapján Magyarországon az erőszakra uszítás éri el csak a büntethetőség határát. Ennek is köszönhető, hogy a TEV az elmúlt három év során tizenkét alkalommal tett feljelentést közösség tagjai elleni uszítás okán, de ezek az eljárások kivétel nélkül megszűntek, vagy már eleve el sem kezdődtek, mivel elutasította őket a nyomozóhatóság.