Belgiumban betiltották a kóser vágást

A jelentős belgiumi ortodox közösség számára megszűnt a kóser vágás lehetősége az országban.

A szabályozás szerint csak elektromos kábítás után lehet állatokat levágni, ám ez az eljárás lehetetlenné teszi a kóser vágást. A zsidó vallás előírásai szerint csak teljesen éber állatot lehet levágni.

Az Európai Rabbik Konferenciája (CER), mely folyamatosan küzd a különböző európai vallásellenes intézkedések ellen, tiltakozását fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Pinchas Goldschmidt, a CER elnöke a következőket mondta: “Az Európa közepén történt, a vallásszabadság ellen intézett támadás aggodalommal kell, hogy eltöltse az európai vezetőket. A törvény elfogadása és a kisebbségekkel való türelmetlenség mind azt mutatja, hogy a radikális iszlám győzedelmeskedik Európa felett. Bár több európai országban, az Európa Parlamentben és számos európai intézményben képesek voltunk megakadályozni bizonyos zsidóellenes törvények elfogadását, a küzdelmünket továbbra is folytatnunk kell, s ehhez kérjük a nemzetközi közösség segítségét. Ma egy újabb szomorú napot éltünk meg az egyre barátságtalanabbá váló Európában”.

“Elkeserítő, hogy éppen Európa szívéből hirdettek háborút a kisebbségek vallásszabadsága ellen, ahelyett, hogy példát mutatnának a kontinens többi országának. A zsidók a legsötétebb időkben is az életüket áldozták, hogy betartsák a körülmetélés és a kóserság parancsát. Mindössze 75 éve tiltották be a Harmadik Birodalomban a kóser vágást, képmutató módon humanista elvekre hivatkozva, majd lemészárolták a zsidókat és romba döntötték Európát. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel, együtt küzdünk a belga zsidókkal, hogy megszüntessék ezt a szerencsétlen rendelkezést” – tette hozzá.

Avraham Gigi, Belgium főrabbija és a CER képviselője az Európai Unióban a következőket fűzte hozzá: “Napjainkban a vallásellenes törvények egyre nagyobb veszélyt jelentenek az európai zsidóságra”. A rabbi elmondta, hogy panaszt nyújtottak be a belga alkotmánybírósághoz, mely továbbküldte ügyüket az EU Luxemburgban működő emberi jogi bíróságának. “Ez óvatos optimizmusra ad okot, mert a luxemburgi bíróság semleges álláspontot foglal el ez ügyben, és a múltban több ítéletet hoztak a vallásszabadság és az emberi jogok megsértése ellen. Addig folytatjuk a harcot a törvény ellen, ameddig vissza nem vonják azt” – jelentette ki.

A belga főrabbi ugyanakkor aggodalmának adott hangot, mert az ország fővárosában, Brüsszelben is hasonló tilalmat készülnek bevezetni. “Nagyon aggasztó, ami itt történik és félő, hogy ez hatással lehet egész Európára”.

 

forrás: zsido.com