Meghalt Robert Faurisson, a holokauszt tagadó mozgalom atyja

Robert Faurisson volt francia egyetemi tanár, a holokauszt-tagadás atyja, 89 éves korában, szülővárosában, Vichyben elhunyt.

A férfit vasárnap érte utol a vég az AFP hírügynökség információi szerint.

A holokauszt-tagadó férfit több alkalommal elítélték, miután tagadta, hogy a náci Németország szisztematikus tömeggyilkosságot hajtott végre az európai zsidóságon.

”Éppen Angliából érkezett haza, mikor otthona előterében holtan esett össze”, árulta el nővére, Yvonne Schleiter az AFP hírügynökségnek vasárnap.

Robert Faurisson

A lyoni egyetem volt francia irodalom professzora, a Pétain marshall féle Vichy kormánnyal rokonszenvező Faurisson többek között azt állította, hogy a háború sújtotta Európában nem voltak gázkamrák, így a deportált zsidók véleménye szerint betegségek és alultápláltság miatt vesztették életüket.

Azonban még ennél is továbbment, amikor kijelentette, hogy Anna Frank naplója hamisítvány. 1981-ben a francia bíróságon elítélték gyűlöletre és rasszista diszkriminációra felbujtó könyve miatt, melyben állításai szerint a holokauszt beszámolók erősen túlzóak és a népirtás nem képezte a nácizmus politikájának alapját.

Miután Franciaországban 1990-ben bűncselekménynek nyilvánították a holokauszt-tagadást, Faurissont több ízben bíróság elé állították és pénzbüntetéssel sújtották az írásai miatt. Egyetemi állásából 1991-ben fel is mentették.

2007-ben a párizsi bíróság úgy határozott, a volt francia kabinet miniszter nem követett el becsületsértést, mikor Faurissont ”történelem-hamisítónak” nevezte.

”Évekkel ezelőtt töltöttem vele egy teljes napot” – írta Deborah Lipstadt zsidó történelem professzor és egy holokauszt-tagadásról szóló mű szerzője, ”Higgyék el nekem, ez az ember nem más mint egy hazug, antiszemita, történelemhamisító.”

Faurisson azonban nem csak saját hazájában terjesztette mérgező eszméit. Szövetségesekre talált más erősen antiszemita közel-keleti országokban is. 2006-ban vendégszerepelt egy holokausztot megkérdőjelező iráni konferencián is, majd 2012-ben az akkori iráni elnök, Mahmoud Ahmedinejad ”a zsidók népirtásának tagadásában tanúsított bátorságáért és erőfeszítéseiért” külön kitüntetést adományozott neki.

Forrás: JTA