A TEV a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban

Szegedi Csanád

Szegedi Csanád

A TEV középiskolai oktatási programjának utolsó állomása a 2014/15-ös tanévben a Berzsenyi Dániel Gimnázium Tolerancia Napok című rendezvénysorozatán volt.

A rendezvénysorozat három napja alatt sokféle programból választhattak a gimnázium diákjai, többek között első kézből ismerhették meg a hajléktalanok helyzetét, interaktív foglalkozáson kaphattak képet a roma identitásról, tanulhattak a vallási és faji diszkriminációról.

A Tett és Védelem Alapítvány háromféle programot kínál középiskolásoknak, a Berzsenyi Gimnáziumban mindhárom programmal jelen voltunk. Dr. Barna Ildikó, a TEV kutatási igazgatója, az ELTE TáTK docense, tanszékvezetője interaktív foglalkozás keretében arra kereste a választ a diákokkal közösen, hogy mi az előítélet, mik a gyűlöletcselekmények, miért ártalmasak a társadalom számára és milyen eszközökkel lehet harcolni ezek ellen? A tanulók nyitottan és érdeklődően reagáltak az előadásra.

Szegedi Csanád előadásában a saját történetén keresztül mutatta be, hogy nagyon könnyű engedni a szélsőjobbos hazugsággyár csábításának, ami hamis identitást ad a kirekesztő eszmékre építve, és mennyire nehéz ebből a gyűlölködő közegből kiszabadulni. Szegedi Csanád arra kérte a hallgatóit, hogy azokat az energiákat, amiket mások gyűlöletére pazarolnának, fordítsák inkább az emberiség nagy problémáinak megoldására, például a rákkutatásra vagy a környezetvédelemre.

Hunyadi Bulcsú

Hunyadi Bulcsú

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital munkatársa, és Pásztor Tibor a TEV-től egy workshopon megmutatta, mennyire könnyű mesterséges csoportok között ellentéteket szítani, hogyan kell az erre irányuló szándékot felismerni, és szélsőjobbos politikusok nagy nyilvánosság előtt elhangzott nyilatkozataiból válogatott idézeteken keresztül arra kerestek választ, hogyan lehet érzelmi vagy racionális érvekkel, vagy akár az irónia eszközével ezekre válaszolni.

Mindhárom előadáson hatalmas érdeklődés volt, a három foglalkozáson összesen több mint 150 berzsenyis vett részt.