Bántalmaztak egy zsidó parlamenti képviselőt Helsinkiben

Ben Berl Zyskowicz, a finnországi konzervatív Nemzeti Koalíció Pártjának képviselője arról számolt be, hogy szombaton megtámadták egy helsinki metróállomáson, ahol a támadó arcon ütötte és antiszemita szidalmakkal illette – közölte a Jewish Telegraph Agency. 

A finn parlament tagja elmondta, hogy az antiszemita megjegyzések mellett az elkövető őt hibáztatta Finnország közelmúltbeli NATO-csatlakozási kísérleteiért.

Zyskowicz, aki egy lengyel holokauszttúlélő és egy finnországi zsidó fia, elmondása szerint nem hagyott különösebb nyomot benne a támadás, de úgy vélte, az atrocitásnak szörnyű jelentősége van a finnországi demokráciára nézve.

„A jelöltek fizikai megtámadása semmiképpen sem képezheti a finn társadalom részét, még teljesen marginális jelenségként sem” – mondta Zyskowicz a finn média szerint.

Sauli Niinisto finn elnök „a néphatalom elleni támadásnak” nevezte a támadást.

A finn rendőrség szerint a támadót még aznap elfogták, bár személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

A Zsidó Világkongresszus szerint Finnországban kevesebb mint kétezer zsidó él. 2021-ben a helsinki zsidó közösség arról számolt be, hogy évente közel félmillió eurót költenek a biztonságra. Tavaly az Európai Unió antiszemitizmusért felelős biztosa bírálta Finnországot, amiért nincs hivatalos kerete az országban elkövetett antiszemita bűncselekmények felderítésére és kivizsgálására.