Az izraeli Munkapárt megszakította a kapcsolatot a brit Munkáspárt elnökével

Betelt a pohár.

Ávi Gábáj, az izraeli Munkapárt vezetője bejelentette, hogy megszakították a kapcsolatot Jeremy Corbynnal, a brit Munkáspárt elnökével. Az indoklás szerint Corbyn ellenséges a zsidó közösséggel szemben, és nem akadályozza meg a pártjában egyre inkább erősödő antiszemita kijelentéseket és tevékenységeket.

Gábáj hivatalos levelet küldött brit kollégájának, melyben kiemelte, hogy a kapcsolatot csak az elnökkel és nem a teljes párttal szakítják meg.

“Feladatomnak érzem, hogy rávilágítsak az ön ellenséges magatartására, melyet a zsidó közösség irányába tanúsít, és arra, hogy lehetővé tette a brit Munkáspártban az antiszemitizmus elterjedését. Ezen felül ön nyíltan kelt gyűlöletet az izraeli kormány politikája ellen, olyan esetekben is, amikor az ország lakóinak és katonáinak biztonságáról van szó, melyben az izraeli kormány és ellenzék egy álláspontot képvisel.” – áll a levélben.

A radikálisan baloldali Corbyn 2015-ös megválasztása óta egymást érik az antiszemita botrányok a Munkáspártban. Hivatalba lépése után nem sokkal barátainak nevezte a gázai Hámász és a libanoni Hezbollah terrorszervezetet. Ezt követően a párt számos képviselője tett nyíltan zsidóellenes és Izrael létezéshez való jogát megkérdőjelező kijelentéseket. Bár több ilyen személyt eltávolítottak a pártból, a jelenség nem szűnt meg.

A brit zsidó közösség nemrég nagy létszámú tüntetésen követelte az antiszemitizmus elleni küzdelem erősítését Corbyntól. A pártelnök erre ígéretet tett, majd ellátogatott egy Izrael megszüntetését követelő anarchista szervezet által rendezett “széder estre”, illetve kizárólag Izraelt tette felelőssé a gázai határincidensek során történt halálesetek miatt, és követelte a zsidó államba irányuló fegyverexport beszüntetését.

 

Forrás: Arutz7 zsido.com