Kínos a múlt Morvainak

Hallgatással válaszolt Morvai Krisztina az Atv azon kérdésére, hogy még mindig tartja-e a kapcsolatot az általa „remek harcosoknak” nevezett palesztin radikálisokkal. A politikus által magasztalt Hamasz a napokban jelentette be a harmadik intifáda kezdetét, ennak során eddig 10 embert késeltek halálra Izraelben.

 

Az Atv riportere a napokban egy korábbi kijelentésével kapcsolatban kérdezte volna meg morvaiMorvai Krisztinát. A jobbikos EP-képviselőnő egy 2009-es rendezvényen arról beszélt, hogy egy palesztin rendezvényen a Hamász és a Hezbollah vezetőivel találkozott, akik támogatásukról biztosították. „Voltam nemrég egy palesztin konferencián. Nagyon sok remek palesztin emberrel, sok remek harcossal, Hamaszossal, Hezbollah vezetőkkel is találkoztam, nagyon sok bátorítást kaptam”

 

A Hamaszt az EU évek óta terrorszervezetként tartja számon, csak úgy, mint a Hezbollah fegyveres szárnyát. Jelenleg több tagállam lobbizik azért, hogy a szervezet valamennyi tagozata terrorszervezetnek minősüljön.

A kijekentésnek két ügy is újra aktualitást ad: a napokban Izraelben palesztin szélsőségesek többször is izraeli civilekre támadtak, többnyire késekkel és más vágófegyverekkel. A támadásoknak eddig 10 halálos áldozata volt, amelyek kapcsán a Hamász bejelentette a „harmadik intifáda” kezdetét is, és újabb támadásokra szólították fel a palesztinokat. Az iraki és szíriai Iszlám Állam (IS) szintén támogatásukról biztosították a támadókat. „Egyetlen zsidó sem fog életben maradni Izraelben” – fenyegetőzött a terrorszervezet egyik tagja a napokban közzétett videóüzenetben, ahol azt is megígérte, hogy az IS harcosai hamarosan csatlakoznak a palesztin fegyveresekhez.

 

A másik dolog, ami aktualitást ad a korábbi kijelentésnek, az, hogy Morvai Krisztina – saját korábbi álláspontjának némileg ellentmondva –  az EP-ben arról kérdezte a képviselőket, hogy lehet az, hogy az európai államok nem tudnak fellépni az IS pénzszerzése ellen.

Az Atv a fentiek alapján tette volna fel a kérdést a képsivelőnőnek, hogy megváltozott-e az álláspontja az iszlám radikálisokkal kapcsolatban, illetve, hogy szerinte mi különbözteti meg az Iszlám Állam terroristáit a Hezbollahtól és a Hamasztól, valamint, hogy ma is tartja-e még a kapcsolatot a „remek harcosokkal”?

 

Morvai Krisztina munkatársa megígérte az interjút, másnap reggelre viszont mégis visszamondták azt. A képviselőnő csak annyit üzent: „semmilyen formában nem kíván nyilatkozni.”