Antiszemita-e Trump új főtanácsadója?

bannon-fox

Óriási vihart kavart a megválasztott amerikai elnök azon döntése, amellyel stratégiai főtanácsadójának nevezte meg a Breitbart radikális portál volt ügyvezető elnökét. Steve Bannon szerint a nyugati civilizáció a zsidó-keresztény hagyományra épül, mégis rendszeresen előkerül vele kapcsolatban az antiszemitizmus vádja.

Donald Trump augusztusban, második kampányfőnökének menesztése után vette maga melléa posztra a Breitbart News portál 62 éves vezetőjét, aki maga kérkedett azzal, hogy megnyitotta a portálját az “alternatív jobboldal”, azaz alt-right mozgalom előtt. Már ez a döntése is kiverte a biztosítékot, hiszen a portált nem egyszerűen radikális hangvételű, markánsan jobboldali médiának tekintették, hanem azzal vádolták, hogy teret ad a kifejezetten nacionalista és rasszista, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőknek is. A sokszínű, a konzervativizmus és a szélsőjobb közti átjárást biztosító alt-right egészen addig marginális honlapokon és a közösségi médián nyert teret. Azzal azonban, hogy a Breitbart beengedte őket, Steve Bannon volt bankár és filmproducer pedig Trump kampányfőnöke lett, sokak szerint a politikai főáramba került a mozgalom.

Az amerikai választási kampány időszakában került ismét reflektorfénybe, hogy a katolikus Bannon volt felesége a tíz évig tartó procedúra vége felé, 2007-ben antiszemitizmussal vádolta meg férjét, azt állítva, hogy erősen kifogásolta két gyermekük zsidó iskolába iratását. Bannon állítólag azt mondta akkor a feleségének, hogy nem tetszik neki, hogy a zsidók “nyafogósra” nevelik gyermekeiket. Egy másik iskolában pedig állítólag megkérdezte az igazgatót, miért van annyi hanukáról szóló könyv a könyvtárban. Bannon határozottan tagadta a vádakat, bizonyítékként hozva fel azt is, hogy végül épp az érintett iskolába íratták lányaikat. Az antiszemitizmus vádja azonban ráragadt, nem utolsósorban a Breitbart némely szélsőséges hangvételű cikke és az azalatt található antiszemita kommentek miatt.

A honlap alapítójától, a konzervatív eszméket valló zsidó médiaszemélyiségtől, Andrew Breitbarttól természetesen mindig is távol állt az antiszemitizmus. 2012-es halála után azonban, Bannon ügyvezető elnöksége alatt – kritikusai szerint legalábbis – antiszemita írások is megjelentek rajta. A dél-afrikai ortodox zsidó Joel B. Pollak szerint azonban, aki közel hat évig volt a munkatársa, maga Bannon véletlenül sem zsidó- vagy Izrael-ellenes. “Hezitálás nélkül állíthatom, hogy Steve a zsidó nép barátja és Izrael védelmezője” – írta kommentárjában. “Steve nagyon is odafigyel Amerika  és a világ zsidó közösségeinek sorsára, és ez egy olyan tény, amit a Breitbart napi hírfolyama is tükröz.” Pollak külön hangsúlyozza: Bannon régi álma vált valóvá tavaly, a lap jeruzsálemi irodájának megnyitásával, amit külön azért nyitottak, hogy a lap a térségből cionista szemszögből tudósíthasson.

A teljes cikket a zsido.com-on olvashatja.