Antiszemita botrány közvetlenül az olimpia előtt

Egy nappal a tokiói hivatalos megnyitó előtt menesztették az ünnepség szervezésének igazgatóját. Mint kiderült, évekkel ezelőtt a holokauszton viccelődött.

 

Kirúgták a tokiói olimpia nyitóünnepségének kreatív igazgatóját. A 48 éves Kentaro Kobajasi komikusról ugyanis kiderült, hogy egy 1998-as előadásában vicceket engedett meg magának a holokausztról, az erről szóló videók ismét felbukkantak a YouTube-on is.

Az egyik szkeccsben kifejezetten nevetség tárgyává teszi a példátlan népirtást, az egyik szereplő például azt mondja, „játsszunk holokausztot”.

A szervezőbizottság vezetője, Szeiko Hasimoto közölte, „napvilágot látott, hogy Kobajasi a múltbéli fellépései során olyan kifejezéseket használt, amelyek viccet csináltak a történelem egyik tragikus fejezetéből”, ezért a bizottság úgy döntött, meneszti posztjáról.

Josihide Szuga japán miniszterelnök „felháborítónak és elfogadhatatlannak” nevezte a kijelentéseket, a Simon Wiesnthal Központ részéről pedig Abraham Cooper rabbi kijelentette: „bármennyire kreatív is legyen valaki, senkinek nincs joga a náci népirtás áldozatain viccelődni. A náci rezsim a fogyatékkal élő németeket is elgázosította. Ennek az embernek a tokiói olimpiához való bármilyen köze sérti a hatmillió zsidó emlékét, és durván gúnyt űz a paralimpiából.”

Maga az igazgató elnézést kért szavaiért: „A szórakoztatás célja nem lehet az, hogy emberek kényelmetlenül érezzék magukat. Megértem, hogy az akkori ostoba szóhasználatom helytelen volt, és megbántam.”

Nem ez az első, mások megszégyenítésével összefüggő botrány az olimpia előtt. A hét elején a Cornelius nevű japán zenész lemondta a fellépését a megnyitón, miután újra felbukkantak régi videók, amelyeken látható megbánás nélkül beszél arról, hogy diákkorában zaklatta sérült társait. Márciusban visszalépett Hirosi Szaszaki kreatív igazgató, aki a nyitó ceremónián egy plus-size (telt) modellt „Olympig”-ként (olimpiai disznóként) mutatott volna be.