Anticionista propaganda tüzeli az olaszországi zsidóellenességet

2019-ben erősen nőtt az antiszemita atrocitások száma Olaszországban – állítja az ország fő antiszemitizmus-megfigyelést végző szervezete.

A milánói központú Osservatorio Antisemitismo (Antiszemitizmus Megfigyelő) szerint

251 zsidóellenes incidens történt 2019-ben, miközben 2018-ban csak 197.

A 2019 incidens többsége – 173 – antiszemita online posztokból tevődik ki, továbbá volt 31 szóbeli sértés, 23 antiszemita falfirka, és két erőszakos támadás: egy nőt megpofoztak és leköptek Rómában, illetve egy férfit megütöttek egy északi olasz városban és lezsidóztak.

Stefano Gatti, a jelentés szerkesztője szerint az emberek egyre nyitottabbak az atrocitások jelentésére, ez is állhat a megnőtt adatok mögött. Gatti azonban feltételezte, hogy így is sok esetet nem jelentenek be.

Gatti az antiszemitizmus növekedését továbbá az anticionista propagandára és az Izrael-ellenes hangulatkeltésre vezette vissza.

Ilyen esetekként említette egy izraeli zenész olasz koncertjének lemondását és az Izrael-ellenes bojkott-mozgalom tevékenységét az országban.

Az amerikai zsidó lap cikke pozitívumokat is említett, például a Segre-bizottság létrehozását – melyet Liliana Segre holokauszt-túlélő és volt olasz szenátor vezeti −, ennek célja az antiszemitizmus és rasszizmus vizsgálata.

Segre korábban annyi antiszemita fenyegetést kapott, hogy folyamatos biztonsági őrizetre volt szüksége.

 

 

 

forrás: neokohn