Amerikai képviselők üdvözölték az Orbán-kormány kiállását az antiszemiták ellen

Szapáry György

Szapáry György

Korábban aggódtak a terjedő antiszemitizmus miatt a demokrata párti kongresszusi képviselők, de a kormány erőfeszítéseiről szóló beszámolók biztatóak. Az amerikaiak további határozott lépéseket sürgetnek Közép-Európa legnagyobb zsidó közösségének érdekében.

David N. Cicilline és Lois Frankel amerikai demokrata párti kongresszusi képviselők üdvözölték a magyar kormány eddigi kiállását az antiszemitizmus ellen, egyúttal további határozott fellépésre ösztönöztek Szapáry György washingtoni magyar nagykövetnek írt levelükben.

A levélben – amelyet múlt kedden tettek közzé a kormany.hu oldalon – a politikusok kifejtik: az amerikai kormány és több civil szervezet aggodalommal figyelte a szélsőségek és az antiszemitizmus erősödését Magyarországon az elmúlt években, különösen a zsidók elleni támadásokat, a zsidó temetők megrongálását és „a fasiszta Jobbik” tagjainak antiszemita kijelentéseit.

A washingtoni nagykövetség beszámolója a magyar kormánynak e folyamat visszaszorítására tett erőfeszítéseiről mindazonáltal biztatóak – vélekedtek.

A képviselők felidézték Orbán Viktornak a Zsidó Világkongresszuson májusban mondott beszédét, amelyben a miniszterelnök kijelentette: az antiszemitizmus elfogadhatatlan. Emlékeztettek a kormányfőnek a Jobbikról szóló nyilatkozatára is, amelyben azt mondta, hogy a párt politikai ideológiája veszélyezteti a zsidók emberi jogait.

Az amerikai politikusok üdvözölték azt is, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, továbbá a 2014-es holokauszt emlékév alkalmából emlékbizottságot állított fel.

A levélben ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy „antiszemita írók” is szerepelnek a nemzeti alaptantervben, hogy több önkormányzat tiszteletét fejezi ki Horthy Miklós egykori kormányzó előtt, valamint azért, hogy „rasszista szervezetek félkatonai tevékenységet” folytatnak.

Csaknem 100 ezer zsidó él Magyarországon, tehát az ország a legnagyobb zsidó közösség otthona Közép-Európában – mutattak rá. Hangsúlyozták: a magyar kormánynak elkötelezettnek kell lennie a gyűlölet-bűncselekmények és a gyűlöletbeszéd elleni harc mellett.

A két politikus a kisebbségek helyzetére is kitért, mint írták, új törvényi szabályozásra lenne szükség a szexuális irányultság alapján elkövetett erőszakos bűncselekményeket illetően.

forrás: MTI