Amerikai antiszemitizmus: a New York Times kettős mércéje

Az Egyesült Államokban rekordszintet ért el az antiszemita megnyilvánulások száma, a vezető amerikai napilapot azonban nem ez érdekli, hanem – a HRW jelentése nyomán – az izraeli „apartheidról” szóló hazug híresztelés.

 

Természetesen a legtekintélyesebb amerikai napilap, a The New York Times is beszámolt arról a hírről, hogy a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet legújabb országjelentésében azt írta: Izrael kimerítette a Római Statútumban meghatározott apartheid bűncselekmények jogi definícióját, és elnyomja a palesztinokat Izraelben, Ciszjordániában és Gázában. Izrael ily módon való jellemzése azonban a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) definíciója alapján egyértelműen antiszemitizmus.

A média antiszemitizmusát és Izrael-ellenességét monitorozó HonestReporting.com elemzése szerint azonban míg a balliberális napilap – és persze több más hasonló média – nagy terjedelemben, tág teret adott ennek a képtelen vádnak, addig alig vettek tudomást egy másik, szintén épp április 27-én közzétett jelentésnek, amelyben az Anti-defamation League (ADL) megállapítja: 2020-as adatok szerint történelmi csúcson van az amerikai antiszemita atrocitások száma.

Az HonestReporting azt fejtegeti, mi lehet az oka a NYT hallgatásának, ami azért is különös, mert az atrocitások egy része ott történt, nem messze a lap székházától, ráadásul s zsidó lapok folyamatosan számoltak be az egyes esetekről. Április végén néhány nap leforgása alatt például hét antiszemita incidens is történt zsidó intézményekben, beleértve a Chabad Riverdale-i zsinagógáját és központját is. Még de Blasio polgármester is megszólalt és élesen elítélte a támadásokat. A vezető amerikai napilap azonban máig adós azzal, hogy ezekről az ügyekről beszámoljon.

A lap érdekes mozzanatra hívja fel azonban a figyelmet: míg a NYT április 27-e és május 2-a között egyetlen alkalommal adott hírt az ADL antiszemitizmus-jelentéséről, addig ugyanezen idő alatt 53-szor számolt be más kisebbségeket érintő atrocitásokról. A HRW jelentése pedig 62-szer (!) szerepelt ez idő alatt a New York Times-ban.

Az elemzés még tovább megy: adataik szerint a CNN, a Washington Post, a Los Angeles Times, az MSN, az MSNBC, az NBC és az ABC híreiben április 27-e és május 2-a között 160-szor szerepelt az ADL valamilyen formában, addig csak 5-ször említették akár a jelentést, akár konkrét antiszemita atrocitásokat. Ugyanakkor a HRW nyomán az izraeli „apartheidról” szóló fake news 78-szor került említésre.

Az HonestReporting.com felhívja a figyelmet, hogy az antiszemitizmusról való hallgatás hozzásegít annak elfogadhatóvá tételéhez. Az amerikai campusokon antiszemita zaklatások érik a zsidó diákokat. Az FBI is dokumentálta, hogy bár az amerikai zsidók csak 2 százalékát teszik ki az ország lakosainak, de jóval nagyobb eséllyel lesznek áldozatai gyűlölet-bűncselekményeknek (hate crime). Ezeknek az antiszemita érzületeknek a modern variánsa az állítólag apartheidet, tehát fajgyűlöletet megvalósító zsidó állam toposza – állapítja meg a lap.

Épp a napokban érkeztek jelentések arról, hogy jelentős antiszemita indulatok uralják a spanyolajkú közösségeket az Egyesült Államokban, különösen Miamiban. Az ADL éves antiszemitizmus-kutatása szerint 40 százalékkal, 127-re növekedett a Floridában elkövetett bűncselekmények száma, amiből 27 Miamiban történt – miközben nemzeti szinten a számok 4 százalékos csökkenést mutattak.