A zsidóságnak üzent a francia miniszterelnök

Felszólalt a Konzisztórium fennállásának 210. évfordulóját ünneplő gálán Édouard Philippe francia miniszterelnök. A gála megnyitja a Konzisztórium 210. születésnapját ünneplő évet is, melyet a franciaországi zsidó örökség témájának szenteltek.

A kormányfő a francia zsidóság életerejét, építkezését dicsérte, miközben nyíltan beszélt arról, hogy az antiszemitizmustól tartó francia zsidóság egy része nem az ország elhagyása, hanem a kockázatos kerületekből való elköltözés mellett dönt. Sajtóbeszámolók szerint szót ejtett az ún. belső alijáról, vagyis arról a jelenségről, hogy a zsidó családok a „nehéz kerületekből” szinte menekülnek, s az antiszemitizmus szempontjából biztonságosabb körzetekbe költöznek (ez nemcsak Párizsban jellemző jelenség, hanem Marseille-ben is). A költözések a Konzisztórium számára is kihívást jelentenek, hiszen a szervezetnek infrastrukturálisan is követnie kell a történéseket.

Édouard Philippe

Édouard Philippe örömmel nyugtázta, hogy a Konzisztórium nem zárt be zsinagógát, hanem építkezik, felújt. Ismételten hitet tett amellett, hogy minden téren fel kell lépni az antiszemitizmus ellen, mert mint mondta, egy zsinagóga építése nem lehet „majdhogynem ellenállási cselekedet”.

A Konzisztóriumot 1808-ban hozta létre Napóleon. A szervezet történetét taglaló cikk szerint ekkor minden olyan területen, ahol legalább 2000 zsidó hívő élt, létrejött egy konzisztórium, egy rabbi és világiak vezetésével, a zsidóság vallási érdekeinek képviselete céljából.

A Központi Konzisztórium székhelye Párizs, élén – ahogy a területi konzisztóriumok esetében is – egy főrabbi, illetve egy elnök áll, vegyítve a vallási és laikus vezetést. A vezetőket választják (a párizsi konzisztórium, amely a legjelentősebb, legutóbb például tavaly év végén tartott egy időközi választást).

(Soós Eszter Petronella cikke)

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók