A volt moszkvai főrabbi szerint a zsidóknak el kellene hagyniuk Oroszországot

Moszkva korábbi főrabbija szerint a zsidóknak el kellene hagyniuk Oroszországot, amíg még megtehetik, mielőtt bűnbakot csinálnak belőlük az ukrajnai háború okozta nehézségekért – írja a The Guardian.  

 

„Ha visszatekintünk az orosz történelemre, mindig, amikor a politikai rendszer veszélyben volt, azt láthattuk, hogy a kormány megpróbálta a tömegek haragját és elégedetlenségét a zsidó közösségre irányítani” – mondta Pinchas Goldschmidt a Guardiannek. „Ezt láttuk a cári időkben és a sztálini rendszer végén is”.

„Növekvő antiszemitizmust látunk, miközben Oroszország visszatér egy újfajta Szovjetunióhoz, és lépésről lépésre újra lehull a vasfüggöny. Ezért úgy gondolom, hogy az orosz zsidók számára a legjobb megoldás a távozás”

– tette hozzá.

Goldschmidt júliusban lemondott posztjáról és elhagyta Oroszországot, miután nem volt hajlandó támogatni az ukrajnai orosz inváziót.

„Nyomást gyakoroltak a közösség vezetőire, hogy támogassák a háborút, és én ezt visszautasítottam. Azért mondtam le, mert a moszkvai főrabbiként való folytatásom problémát jelentett volna a közösség számára a másként gondolkodókkal szembeni elnyomó intézkedések miatt” – mondta.

Az oroszországi zsidók az elmúlt 100 évben tízezrével vándoroltak ki, először Európába és Amerikába, majd újabban Izraelbe. Az 1926-os népszámlálás szerint az akkori Szovjetunióban 2 672 000 zsidó élt, 59%-uk Ukrajnában. Ma már csak mintegy 165 000 zsidó maradt az Orosz Föderációban a 145 milliós összlakosságból.

Goldschmidt elmondta, hogy szerinte a háború kezdete óta az orosz zsidók 25-30%-a elhagyta vagy tervezi, hogy elhagyja Moszkvát, bár Moszkvából már kevés járat indul, és a Tel-Avivba tartó repülőjegy ára megnégyszereződött, és körülbelül 2000 dollárra (1625 font) emelkedett.

Júliusban az orosz kormány bezárta a Jewish Agency oroszországi fiókját, egy non-profit szervezetet, amely az Izraelbe való bevándorlást támogatja.

Összességében úgy vélik, hogy körülbelül 200 000 orosz menekült el Oroszországból, és ez az exodus felgyorsult, amikor szeptemberben bevezették a sorkatonai szolgálatot.

„Az orosz társadalomnak van egy olyan része, amelyet kreaklának hívnak, az üzleti és kulturális vezetők, értelmiségiek és művészek kreatív osztálya” – mondta Goldschmidt – „és azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezeknek az embereknek nagy százaléka elhagyta Oroszországot, ami nagyon káros az orosz társadalomra, és nagyon káros is lesz” – mondta Goldschmidt.

 

 

forrás