A TEV feljelentése alapján mégis nyomoznak a náci relikviákat árusító bolt ügyében

Náci relikviák a Bolhapalotában

Náci relikviák a Bolhapalotában

A rendőrségi döntést felülbírálva nyomozást rendelt el az ügyészség egy náci relikviákat árusító régiségkereskedés ellen. A feljelentést tevő Tett és Védelem Alapítvány (TEV) üdvözli a határozatot.

„Örömmel nyugtázzuk az ügyészségnek a rendőrségi nyomozást megszüntető határozat felülvizsgálatát.” – válaszolta megkeresésünkre Szalai Kálmán, az alapítvány titkára. A TEV idén áprilisban tett feljelentést, amelynek nyomán megindult az eljárás egy belvárosi régiségkereskedés ellen, ahol új és II. világháborús, önkényuralmi jelképekkel dekorált tárgyakat árusítottak.

Ahogy arról a zsido.com is beszámolt, az üzletből nagy sietve eltüntették az inkriminált tárgyakat, amikor az interneten megjelentek a RomNet újságírójának fotói, melyeken jól láthatóak voltak többek között az SS jelvények, a Hitler képével díszített öngyújtók és horogkeresztes turul madarak. Az index híradásából kiderül, hogy a rendőrség két héttel a feljelentés után megszüntette a nyomozást, ám ezt a döntést június 9-én az V. és a XIII. kerületi ügyészség a TEV panasza alapján hatályon kívül helyezte és elrendelte a nyomozást. Ennek célja, hogy megállapítsa, sértett-e jogszabályt az üzlet azzal, hogy a kínálatában elhelyezte ezeket a jelképeket.

A nyomozás kapcsán Szalai elmondta: a TEV úgy gondolja, az ilyen jelképek, relikviák terjesztése és értékesítése alkalmas arra, hogy másokban félelmet keltsen és ezzel a köznyugalmat is megzavarja. „Reményeink szerint ez az ügy a későbbiekben precedenst teremthet és kijelölheti a kereteit annak a széles társadalmi alapon nyugvó közmegegyezésnek, ami elutasítja az ilyen jelképekkel, relikviákkal való kereskedést.”