A republikánusok menesztették Ilhan Omart egy magas rangú szenátusi bizottságból

Az amerikai képviselőház republikánus képviselői csütörtökön kiszorították a demokrata Ilhan Omart egy magas rangú bizottságból a széles körben antiszemitaként elítélt megjegyzései miatt, két évvel azután, hogy a demokraták eltávolítottak két republikánust a bizottsági megbízatásokból.

A mélyen megosztott képviselőház 218-211 arányban szavazta meg Omar eltávolítását a külügyi bizottságból, a republikánusok a 2019-es megjegyzésekre hivatkoztak, amelyekért később bocsánatot kért.

Omar, aki szomáliai menekültként érkezett az Egyesült Államokba, az egyetlen afrikai születésű kongresszusi képviselő és a muszlim nők egyike a képviselőházban.

Ő volt a soros demokrata képviselő a külügyi bizottság Afrika albizottságában. Röviddel a szavazás után Hakeem Jeffries, a képviselőház demokrata frakcióvezetője ellenlépést tett, és bejelentette, hogy Omar-t a Költségvetési Bizottságba kívánja kinevezni, „ahol meg fogja védeni a demokrata értékeket a jobboldali szélsőségekkel szemben”.

A republikánusok, akik a novemberi választásokon szűk képviselőházi többséget szereztek a kisebbségben töltött évek után, azt mondták, hogy a harmadik ciklusban képviselőházi tagnak számító Omart el akarják távolítani a külügyektől olyan kijelentései miatt, amelyek között szerepelt egy 2019-es tweet, amely így szólt: „It’s all about the Benjamins baby”, arra utalva, hogy Izrael támogatóit az amerikai politikában inkább a pénz, mint az elvek motiválják.

A 100 dolláros bankjegyen Benjamin Franklin látható, akinek aláírása az 1776-os Függetlenségi Nyilatkozaton és az 1787-es amerikai alkotmányon alapító atyaként szerzett hírnevet.

A vita során a republikánus Mike Lawler azt mondta: „A szavak számítanak, a retorika számít. Ártáshoz vezet. A kongresszusi képviselőnőt felelősségre vonják a szavaiért és a tetteiért”.

Omar és más demokraták azt mondták, hogy minden ilyen megjegyzés évekkel ezelőtt történt, és hogy Omar törölte a bejegyzéseket és bocsánatot kért annak idején.

Pillanatokkal azelőtt, hogy a képviselőház kizárta őt a bizottságból, a dacos Omar azt mondta: „A vezető szerepem és a hangom nem fog csökkenni, ha nem leszek ebben a bizottságban… a hangom hangosabb és erősebb lesz”.

Omar a múltban azt mondta, hogy az amerikai és más országok haderőit ugyanolyan felelősségre vonási normáknak kell alávetni, ha tetteik civileket sebesítenek meg vagy ölnek meg.

A Kevin McCarthy képviselőházi elnök által vezetett leváltást a demokraták bosszúnak tekintették azért, mert 2021-ben megszavazták, hogy Marjorie Taylor Greene és Paul Gosar republikánusokat eltávolítsák bizottsági megbízatásukból, miután gyújtó hangú megjegyzéseket tettek.

Greene 2021-ben a COVID-19 maszk követelményeit és a védőoltásokat a 6 millió zsidót megölő náci holokauszthoz hasonlította. Végül bocsánatot kért. A 2020-as kongresszusi megválasztása előtt megalapozatlan összeesküvés-elméleteket hangoztatott, többek között egy antiszemita állítást, amely szerint egy űrlézert esetleg szándékosan használtak egy kaliforniai erdőtűz szándékos kirobbantására.

Gosar egy olyan videót tett közzé a közösségi médiában, amelyen úgy tűnik, hogy meg akar ölni egy másik képviselőházi tagot, Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselőt.

Omar és Ocasio-Cortez eredetileg a 2018-ban megválasztott progresszív képviselőházi demokraták csoportjának felét alkották, amely „A csapat” néven vált ismertté, és amelyhez Ayanna Pressley és Rashida Tlaib is tartozott. A mozgalom azóta tovább nőtt.

McCarthy mind Greene-nek, mind Gosarnak, valamint George Santosnak, az újonnan megválasztott képviselőnek, aki elismerte, hogy önéletrajzának nagy részét kitalálta, bizottsági megbízatásokat adott, bár Santos ideiglenesen visszalépett ezektől a megbízatásoktól, miközben azon dolgozik, hogy tisztázza az etikájával kapcsolatos kérdéseket.

A szavazás előtt Jeffries újságíróknak elmondta, hogy a demokraták elítélték Omar „Benjaminok” megjegyzését.

„Volt elszámoltathatóság. Ilhan Omar bocsánatot kért. Jelezte, hogy tanulni fog a hibáiból”, és „hidakat épít” a zsidó közösséggel. „Ez nem a felelősségre vonásról szól. Hanem a politikai bosszúról.”

McCarthy korábban elutasította a demokraták Adam Schiff és Eric Swalwell kinevezését a képviselőház hírszerzéssel foglalkozó állandó különbizottságába. Mindketten fontos szerepet játszottak a republikánus Donald Trump korábbi elnök vád alá helyezésében.

 

forrás