A magyar zsidóság képviselői az Egyesült Államokban egyeztettek

Folytatódik az antiszemitizmus elleni konzultáció

A magyar zsidóság képviselői az Egyesült Államokban egyeztettek
2012-11-19
Washington, 2012. november 19.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija és Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke hivatalos látogatást tett az Egyesült Államokban.

Az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében, Köves Slomó által júniusban meghirdetett konzultáció következő állomásaként az Egyesült Államokban újra tárgyaltak az EMIH és a Tett és Védelem Alapítvány vezetői. A látogatás célja az volt, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemhez júniusban meghirdetett zsidó önszerveződés programjával kapcsolatos fejleményeket bemutassák és folytassák az ezzel kapcsolatos nemzetközi egyeztetéseket. A megbeszéléseken különösen nagy hangsúlyt kapott a törvényalkotás – jogalkalmazás – bírósági gyakorlat hármasának problémája a gyűlöletcselekményekkel és a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban.

A küldöttséget fogadták az amerikai külügyminiszter „Az antiszemitizmus ügyéért és a Holokauszt ügyekért felelős” különmegbízottjai, illetve a megbízottak szakmai stábjai is, így Douglas Davidson holocaustügyi különmegbízott, Michael Kozak, antiszemitizmus-ügyi különmegbízott és Stacy Bernard Davis főtanácsadó egyaránt. A látogatók egyeztetést folytattak a külügyminisztérium Magyarországért felelős osztályvezetőjével, Matthew Singerrel is. Ezen kívül informális megbeszélést folytattak neves washingtoni véleményformálókkal Magyarország nemzetközi és amerikai megítélésének problémájáról, valamint annak a zsidó közösségre gyakorolt hatásáról esett szó.

Szapáry György washingtoni nagykövet a nagykövetségen fogadta a látogatókat.
Az ADL (Gyűlölet Elleni Liga), az Egyesült Államok legjelentősebb antiszemitizmus ellenes szerveződésének vezetőivel is találkoztak a delegáció tagjai. Az itt folytatott eszmecserén külön hangsúlyt kapott Baráth Zsolt, Jobbikos parlamenti képviselő felszólalásának ügye és az azzal kapcsolatos törvényalkotási munka. Ezzel a témával kapcsolatban a felek megállapodtak azokban a lépésekben, amelyek nem tűrnek halasztást.

A küldöttséget New York-i irodájában fogadta Elie Wiesel professzor is. Az antiszemitizmus sürgető problémái mellett szót ejtettek a magyarországi holokauszt közelgő 70. évfordulójáról, amelynek emlékére a magyar zsidó közösségek vezetői 2014-et emlékévvé kívánják nyilváníttatni. A Nobel-díjas író jelezte, hogy támogatja kezdeményezést, és esetleg részt venne az ebből az alkalomból tartott rendezvénysorozaton is.


Az alábbi linkre kattintva tölthető le » letöltés