A magyar demokrata erők szemben állnak az antiszemitizmussal

Washington – Fellegi: egyértelművé kívánom tenni az amerikai kongresszusban, hogy Magyarországon a demokrata erők egybehangzóan szemben állnak az antiszemitizmussal – jelentette ki az MTI-nek Washingtonban Fellegi Tamás, volt nemzeti fejlesztési és tárca nélküli miniszter, aki szerdán tanúként szólal majd fel az amerikai képviselőház külügyi bizottsága egy albizottságának az európai antiszemitizmus ügyében tartandó meghallgatásán.

Fellegi Tamás elmondta, hogy történeti és napi politikai összefüggésekbe kívánja állítani a magyarországi antiszemita megnyilvánulásokat. “Világossá szeretném tenni, hogy ami tényszerűségében nem hallgatható el, azt nem szabad elhallgatni. Egyúttal azt is meg kívánom világítani, mit kell tennünk azért, hogy az ország megfelelően felvértezett legyen a faji alapra helyezett gondolatokkal, a fajgyűlölettel, ezen belül pedig az antiszemitizmussal szembeni fellépéshez” – hangoztatta a volt miniszter, aki jelenleg az EuroAtlantic Solutions tanácsadó cég vezető partnere.

“Szeretném egyértelművé tenni, hogy a kongresszusi meghallgatást a társadalmi párbeszéd egyik formájának tekintem, amelyen én olyan gondolatokat is szeretnék majd megosztani, amelyek kifejezetten vitára invitálnak. Például azt, hogy az utóbbi években hogyan alakult Magyarországon a sajtó- és véleményszabadsággal összefüggésben mindaz, amit a gyűlöletbeszéddel és az antiszemita beszéddel kapcsolatban tapasztalhattunk” – mondta Fellegi Tamás.

“Fontosnak tartom, hogy ezeket rögzítsük, mint ahogy az is, hogy Magyarországon a főáramba tartozó politikai erők között nincsenek antiszemita, faji alapon álló politikai erők” – mondta Fellegi Tamás. “Ha a magyar országos politikát, ezen belül pedig a parlamenti megszólalásokat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy az antiszemita megnyilvánulások szinte kizárólag a Jobbik politikusainak irányából jönnek” – jelentette ki a kongresszusi tanúskodásra felkért volt miniszter.

“Ezt rendkívül fontosnak tartom hangsúlyozni, mert látni olyan törekvést a nemzetközi politikában és a sajtóban, amely megpróbálja Magyarországot antiszemita színben feltüntetni  és igyekszik olyan módon tálalni az antiszemita megnyilvánulásokat, mintha azok valamelyik kormányzó erőhöz, konkrétan a Fideszhez lennének köthetők, mintha a Fidesz valamilyen módon táplálná ezeket az antiszemita megnyilvánulásokat” – nyilatkozott Fellegi Tamás.

“Megítélésem szerint erről nincs szó. Nagyon fontos üzenetként gondolom elmondani a meghallgatás során, hogy a magyarországi demokrata erők egybehangzóan szemben állnak az antiszemitizmussal” – szögezte le Fellegi.

Fellegi Tamás a képviselőház külügyi bizottságának az Afrikára, az egészségügy és az emberi jogok globális helyzetére szakosodott albizottságában fog tanúként felszólalni az Antiszemitizmus: növekvő veszély minden hit számára című meghallgatásán.

A külügyi albizottság két panelt hallgat meg a témakörben. Az elsőben Robert George, a Princetoni Egyetem jogtudomány-professzora, Zudhi Jasser, az Amerikai Iszlám Fórum a Demokráciáért nevű szervezet elnöke és Katrina Lantos Swett, az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának elnöke (az amerikai képviselőház külügyi bizottságának néhai elnöke, Tom Lantos lánya) szólal majd fel.

A másodikban Fellegi Tamás mellett Andrew Baker, az EBESZ elnökének az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős hivatalának képviselője, David Meyer rabbi, a római Pápai Gergely Egyetem rabbinikus irodalom és modern zsidó filozófia-professzora és Willy Silberstein, a Svéd Antiszemitizmus Elleni Bizottság elnöke fejti ki álláspontját. A második csoportban felszólalók a magyarországi, nagy-britanniai, franciaországi és svédországi helyzettel kapcsolatban tanúskodnak majd.

Fellegi Tamás elmondta, hogy a kongresszusi szervezők novemberben, még az amerikai elnökválasztást megelőzően kérték fel tanúskodásra, mint a magyar közélet aktív szereplőjét. “Az antiszemitizmus világszerte tapasztalható erősödésével szemben kötelességünk a leghatározottabban fellépni, ugyanakkor kiemelten fontosnak tartom, hogy mindig a tényeket és a valós helyzetet szem előtt tartva cselekedjünk. A meghallgatás lehetőséget ad a nyílt párbeszédre, arra, hogy a kongresszus ez egyszer őszinte, valódi tényeken alapuló beszámolót hallhasson a magyarországi helyzetről, és ne csak híresztelések vagy félinformációk alapján alkosson véleményt egy külföldi országban zajló eseményekről” – mondta.

“Azért, hogy a bizottság előtt minél részletesebb és valósabb, több szempontot és véleményt integráló képet tudjak adni a magyarországi helyzetről, a meghallgatásra készülve számos prominens közéleti embert végiglátogattam, zsidó szervezetek vezetőit, vallási vezetőket, zsidó és nem zsidó értelmiségieket, egyetemi professzorokat, a téma szakértőit és kutatóit, kormányzati és ellenzéki politikusokat is ” – nyilatkozott az MTI-nek Fellegi Tamás.

Forrás: http://www.szombat.org/hirek-lapszemle/fellegi-a-magyar-demokrata-erok-szemben-alnak-az-antiszemitizmussal