A globális antiszemitizmus kockázatai

A háború utáni időszak legjelentősebb kihívásaira kell a világ zsidóságának felkészülnie, állítják a kérdés legjelentősebb szaktekintélyei.

New York, 2013. december 9. – A globalizálódó antiszemitizmus problémáit vitatták meg a résztvevők vasárnap New York-ban, az Amerikai Cionista Szövetség, a Cionista Világszövetség és az Izraeli Nagykövetség közös szervezésében megrendezett „The Devil That Never Dies” című konferencián. A jeles előadók között volt Daniel Goldhagen, az antiszemitizmus világhírű harvardi kutatója, Danny Danon izraeli védelmi miniszter-helyettes, befolyásos Likud párti politikus és Ira Forman, antiszemitizmus-ügyi különmegbízott is.

A nagysikerű előadások mindegyikét a legjelentősebb amerikai zsidó szervezetek vezetői által moderált vita követte. Az előadók egyhangúlag az európai antiszemitizmus elmúlt évtizedben tapasztalható váratlan mértékű erősödését emelték ki. Több előadó az amerikai zsidó szervezeteket egy, a szovjet zsidóság evakuációjához hasonló krízishelyzetre való felkészülésre szólította fel.

A magyar zsidó közösségek antiszemitizmussal kapcsolatos tapasztalatait az európai, és ezen belül a kelet-európai helyzet árnyaltabb értelmezése érdekében Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke képviselte.