A Ben & Jerry’s vezetője lett az év antiszemitája

Anuradha Mittal, a cég igazgatótanácsának elnöke hirdette meg tavaly, hogy a cég nem árusít jégkrémet az izraeli „megszállt területeken”. A második helyezett: Dua Lipa énekesnő.

Az amerikai Ben & Jerry’s cég igazgatótanácsának elnöke, alapítványának alelnöke nyerte el 2021–ben az Év antiszemitája címet, a „díjat” a StopAntisemitism szervezet osztja ki évente.

„Következményekkel kell számolniuk azoknak, akik gyűlöletet és fanatizmust szítanak a zsidó nép és nemzet ellen” – mondta Liora Rez, a szervezet alapítója és ügyvezető igazgatója. „Ebben a versenyben döntősnek lenni az egyik ilyen következmény.”

Anuradha Mittal felelt a Ben & Jerry’s azon tavaly júliusi döntéséért, hogy a cég nem árul többé fagylaltot az Izrael által „megszállt területeken” élőknek. A StopAntisemitism szerint ez a döntés „nyilvánvalóan nem a palesztin emberek érdekében született, akik most már szintén nem tudnak fagylaltot vásárolni a vermonti gyártótól. Ez egy nyíltan antiszemita bojkott”.

Ráadásul az Izrael létrehozását „katasztrófának” tartó Mittal volt az, aki 2018-ban a cég nevében partnerségi megállapodást kötött Linda Sarsour amerikai-palesztin aktivistával, akit kirúgtak a Women’s Marchról, mert a zsidó nép és Izrael elleni gyűlöletet hirdette.

Mittal az Oakland Institute politikai agytröszt alapítója és ügyvezető igazgatója, amely Izraelt „apartheiddel”, gyarmatosítással és hasonlókkal vádolja. A Ben & Jerry’s-nél betöltött státuszát arra használta fel, hogy az Oakland Institute-on keresztül antiszemita projekteket finanszírozzon, például a terrorszervezetekkel is kapcsolatban álló palesztin Badilt, amely korábban zsidógyűlölő, náci stílusú karikatúrákat is közzétett.

Az Év antiszemitája második helyezettje Dua Lipa angol énekesnő és dalszerző, amiért Izrael–gyűlölő posztokat tett ki a közösségi médián. A harmadik helyezett Marjorie Taylor Greene amerikai republikánus képviselő, ő arról híresült el, hogy többször is megosztott antiszemita konspirációs elméleteket, és a holokauszt időszakához hasonlította a Biden–adminisztráció Covid–ellenes intézkedéseit.

A StopAntisemitism 2018-ban alakult olyan monitor–szervezetként, amely az antiszemiták felelősségre vonását tűzte ki célul, hogy tetteiknek következményei legyenek. Az Év antiszemitája verseny felhívja a figyelmet azokra, akik antiszemita retorikát vallanak vagy antiszemita cselekedeteket követnek el, és tudatja velük, hogy tetteik nem maradnak észrevétlenek.

„Amikor először hirdettük meg a versenyt, sokan meglepődtek, hogy a listánkon szereplő egyes személyek korábban antiszemita nézeteket vallottak” – nyilatkozta Liora Rez, a szervezet alapítója. „Egy sminkes például azzal keresett meg minket, hogy Dua Lipa egyik forgatásán dolgozott, és soha nem ment volna bele a közös munkába, ha tudott volna az antiszemitizmusáról.”