A Ben & Jerry’s igazgatótanácsa vitában áll a tulajdonos Unileverrel az Izraelben maradásról

A Ben & Jerry’s hétfői nyilatkozatát, miszerint nem fogja tovább forgalmazni termékeit a „megszállt palesztin területeken”, de továbbra is Izraelben marad, a tulajdonos Unilever a fagylaltgyártó igazgatótanácsával való egyeztetés nélkül hozta nyilvánosságra – akik egy másik nyilatkozatot akartak kiadni, amely nem tett említést arról, hogy továbbra is üzletet köt a zsidó állammal – mondta Anuradha Mittal, a Ben & Jerry’s elnöke az NBC Newsnak, a Times of Israel beszámolója szerint.

Míg számos vállalat és ország különbséget tett Izrael és a ciszjordániai települések között, egy nagy nyugati vállalat teljes bojkottja Izrael ellen szinte példa nélküli az utóbbi években.

Mittal elmondta, hogy az igazgatótanács évek óta szorgalmazza, hogy ne áruljanak többé termékeket a településeken, és szándékukban állt további nyilatkozatot kiadni. Az NBC, amely felülvizsgálta azt, úgy nyilatkozott, hogy az nem tesz említést az Izraelben maradásról, és a Ben & Jerry társadalmi igazságosság iránti elkötelezettségére összpontosít.

Mittal nem zárta ki, hogy a vállalat a jövőben más forgalmazóval folytasson üzleti tevékenységet Izraelben, de azt mondta, hogy egy ilyen döntéshez az igazgatótanácsnak kell hozzájárulnia, és hogy az Unilevernek nincs joga a Ben & Jerry’s nevében kötelezettséget vállalni.

Mittal azzal vádolta a Ben & Jerry’s-t 2000-ben felvásárló európai fogyasztási cikkeket gyártó óriáscéget, az Unilevert, hogy megsértette az adásvételi szerződést, amely lehetővé tette a vállalat számára, hogy megőrizze az ellenőrzést a társadalmi küldetése, a márka integritása és politikája felett, és arra utalt, hogy az igazgatótanács akaratának figyelmen kívül hagyása rasszista és szexista döntés volt.

„Elszomorít a csalás” – mondta Mittal az NBC Newsnak. „Ez nem Izraelről szól, hanem a vállalat lelkét adó felvásárlási megállapodás megsértéséről” – mondta Mittal.

„Nem tudok nem arra gondolni, hogy ez történik, ha az igazgatótanácsban csupa nő és színesbőrű ember van, akik a helyes dolgokért küzdöttek”.

„A Ben & Jerry’s által kiadott nyilatkozat az Izraelben és a megszállt palesztin területeken (OPT) folytatott működésével kapcsolatban nem tükrözi a független igazgatótanács álláspontját, és a független igazgatótanács nem is hagyta jóvá” – áll az igazgatótanács külön nyilatkozatában, amelyet az NBC-nek küldött.

„Azzal, hogy a független igazgatótanács jóváhagyása nélkül foglalt állást és tett közzé nyilatkozatot egy olyan kérdésben, amely közvetlenül kapcsolódik a Ben & Jerry’s társadalmi küldetéséhez és a márka integritásához, az Unilever és a Ben & Jerry’s vezérigazgatója megsérti az akvizíciós megállapodás szellemét és betűjét”.

Mittal azt is elmondta, hogy az igazgatótanács tavaly júliusban határozatot fogadott el arról, hogy a Ben & Jerry’s termékek izraeli településeken történő értékesítését be kell szüntetni, de a vállalat vezérigazgatója, Matthew McCarthy, akit az Unilever 2018-ban nevezett ki, „soha nem hajtotta azt végre”.

„Megpróbálják elpusztítani a vállalat lelkét” – mondta Mittal – „Azt akarjuk, hogy ezt a vállalatot az értékek vezessék, és ne az anyavállalat diktátumai.”

Az Unilever, amely komoly üzleti érdekeltségekkel rendelkezik Izraelben, később külön nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejezte elkötelezettségét izraeli jelenléte mellett. A Ben & Jerry’s igazgatótanácsával folytatott vitáról nem tett említést.

„Az izraeli-palesztin konfliktus nagyon összetett és érzékeny kérdés. Globális vállalatként az Unilever márkái több mint 190 országban kaphatók, és mindegyikben az a prioritásunk, hogy olyan alapvető termékekkel szolgáljuk ki a fogyasztókat, amelyek hozzájárulnak egészségükhöz és jólétükhöz.” – közölte az Unilever.

„Továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az izraeli jelenlétünk mellett, ahol több évtizede fektetünk be embereinkbe, márkáinkba és üzletünkbe”.

„A Ben & Jerry’s-t 2000-ben felvásárolta az Unilever. Az akvizíciós megállapodás részeként mindig elismertük a márka és független igazgatótanácsának jogát, hogy döntéseket hozzon társadalmi küldetésével kapcsolatban. Üdvözöljük azt is, hogy a Ben & Jerry’s Izraelben marad” – mondta az Unilever.

Az Unilever által a Ben & Jerry’s nevében kiadott eredeti nyilatkozatban ez állt: „Úgy gondoljuk, hogy értékeinkkel összeegyeztethetetlen, hogy a Ben & Jerry’s fagylaltot a megszállt palesztin területen (OPT) árulják. Meghalljuk és elismerjük a rajongóink és megbízható partnereink által velünk megosztott aggodalmakat is”.

„Hosszú távú partnerséget ápolunk licencvevőnkkel, aki a Ben & Jerry’s fagylaltot Izraelben gyártja és forgalmazza a régióban. Azon dolgoztunk, hogy ez megváltozzon, ezért tájékoztattuk a licenctulajdonosunkat, hogy nem fogjuk megújítani a licencszerződést, amikor az jövő év végén lejár” – áll a közleményben.

A vállalat azonban közölte, hogy továbbra is szállít fagylaltot Izraelen belül, bár más forgalmazón keresztül.

„Bár a Ben & Jerry’s-t többé nem árusítjuk az OPT-n belül, egy másik megállapodáson keresztül továbbra is Izraelben maradunk. Amint készen állunk, megosztunk egy frissítést ezzel kapcsolatban” – tette hozzá a közlemény.

A Ben & Jerry’s jelenlegi izraeli forgalmazója elítélte a fagylaltgyártó cég döntését, hogy eláll a velük kötött licencszerződéstől.

„A döntés teljesen elfogadhatatlan. A Ben & Jerry’s International úgy döntött, hogy másfél év múlva nem újítja meg a velünk kötött megállapodását, miután elutasítottuk a követelésüket, hogy hagyjuk abba a forgalmazást Izrael-szerte” – áll a közleményben. „Felszólítjuk az izraeli kormányt és a fogyasztókat – ne hagyják, hogy bojkottálják Izraelt”.

„Tartsák távol a fagylaltot a politikától” – tették hozzá.

A forgalmazó, amely különleges ízeket gyártott a zsidó ünnepekre, például haroszet ízűt a peszáchra és izraeli választási témájú ízeket, arra kérte az izraelieket, hogy inkább helyben gyártott fagylaltot vásároljanak.

A Ben & Jerry’s közleménye nem nevezte meg kifejezetten a döntéshez vezető aggályokat, de a múlt hónapban a Vermonters for Justice in Palestine nevű csoport felszólította a vállalatot, hogy „vessen véget az izraeli megszállásban való bűnrészességnek és a palesztin emberi jogok megsértésének”.

„Meddig fogja még megengedni a Ben & Jerry’s, hogy izraeli gyártmányú fagylaltját kizárólag zsidó településeken árulják, miközben palesztin földeket koboznak el, palesztin otthonokat rombolnak le, és palesztin családok olyan környékeken, mint Sheik Jarrah, kilakoltatással néznek szembe, hogy helyet csináljanak a zsidó telepeseknek?” – mondta a szervezet képviseletében Ian Stokes egy június 10-i sajtóközleményben.

Egy hétfői nyilatkozatában a szervezet szerint a Ben & Jerry’s akciója nem ment elég messzire.

„Azzal, hogy a Ben & Jerry’s fenntartja jelenlétét Izraelben, továbbra is bűnrészes a palesztin emberek megölésében, bebörtönzésében és jogfosztásában, valamint a nemzetközi jog semmibe vételében” – mondta Kathy Shapiro, a vermonti csoport képviselője.

A Ben & Jerry’s „Pecan Resist” jégkréme 2018 októberében került forgalomba.

Az 1978-ban Vermontban alapított, de jelenleg az Unilever fogyasztói konglomerátum tulajdonában lévő Ben & Jerry’s nem zárkózik el a társadalmi ügyektől. Míg sok vállalkozás óvatosan lépked a politikában, mert félnek a vásárlók elidegenedésétől, a fagylaltgyártó éppen ellenkezőleg, gyakran progresszív ügyeket támogat.

A Ben & Jerry’s a Trump-kormányzat regresszívnek nevezett politikája ellen foglalt állást azzal, hogy 2018-ban, a félidős választások előtt átnevezte egyik ízét Pecan Resist névre.

A vállalat szerint a Pecan Resist olyan aktivistákat ünnepel, akik ellenállnak az elnyomásnak, a káros környezeti gyakorlatoknak és az igazságtalanságnak. A kampány részeként a Ben & Jerry’s közölte, hogy egyenként 25 000 dollárt ad négy aktivista szervezetnek.

 

forrás: neokohn