A BBC már megint hülyeséget írt a zsidókról

A BBC egyik cikke ismét felháborodást váltott ki, miután hamisan egyenlőségjelet tett a római kori „zsidó fanatikusok” és az Egyesült Államokat megtámadó 9/11-es terroristák közé.

A BBC-n megjelent egy cikk, amelynek a címe az volt, hogy „Az öngyilkos merénylők története a történelem során: a fanatikus zsidóktól a dzsihadistákig”.

„Úgy tartják, hogy a történelem első öngyilkos merényleteit zsidó fanatikusok egy csoportja hajtotta végre, akik terrorizálták a rómaiakat és a zsidókat, miután a rómaiak elfoglalták Jeruzsálemet” – állította a BBC.

A lapban a zsidókat „fanatikusokként” és „szélsőségesekként” emlegetik, akik „terroristák” voltak.

A második világháborús japán kamikaze pilóták után a cikk szerint az öngyilkos merényletek „szinte” nem léteztek egészen az 1982-es libanoni háború kitöréséig.

A BBC az öngyilkos merényletek újbóli előfordulásáért Izraelt tette felelőssé, amiért „megszállta Libanont”, és ezzel kiprovokálva azokat.

„A BBC Izrael-ellenes elfogultsága általánosságban és a BBC arab nyelvű szolgáltatása különösen a brit zsidó közösség számos tagja számára már évek óta nagy aggodalomra ad okot” – mondta az i24NEWS-nek az eset kapcsán Jonathan Turner, a UK Lawyers for Israel igazgatója.

„A BBC azonban egy nagyon erős intézmény, amely nagyon ellenáll a kritikának, és nagyon nehéz megváltoztatni”

– tette hozzá Turner.

Ami a tetteket illeti, Turner elmondta: „A CAMERA-UK médiafigyelő szervezet kiváló munkát végez, és a közelmúltban számos, a BBC arab nyelvű műsorával kapcsolatos panasznak érvényt szerzett”.

„A HonestReporting, egy másik médiafigyelő szervezet szintén jó munkát végez a BBC-vel kapcsolatban. De nagy hegyet kell megmásznunk, és korlátozottak az erőforrásaink” – magyarázta.

„A szikáriusok [a BBC Arabic által említett „fanatikus” zsidó csoport] nem utaztak Rómába és nem gyilkoltak meg több ezer római civilt, akik a szokásos munkájukat végezték.

Júdea akkoriban a római császári uralom alatt állt – ellentétben a 9/11-es terroristákkal, akik Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből és Libanonból érkeztek” – mutatott rá a BBC cikk hamis párhuzamára Turner.

A cikk „a BBC részéről a hamis egyenértékűség legbizarrabb példája volt, amit valaha láttam” – tette hozzá Turner.

„Nem lenne itt az ideje egy kis vállalati önvizsgálatnak a BBC-n belül, hogy fellépjenek a közöttük lévő antiszemitákkal szemben?”

– írta a Simon Wiesenthal Központ az eset kapcsán.

A BBC Arabic azonban nem kért bocsánatot, mondván, hogy a műsorszolgáltató „független és pártatlan híreket és információkat kínál”.

A Jewish Chronicle hívta fel rá a figyelmet, hogy a BBC Arabicnak 2021 óta 130 helyreigazítást kellett végrehajtania, átlagosan hetente egyet, főként a pontatlanságok vagy Izraellel és a zsidókkal szembeni elfogultság miatt.

 

forrás