A 888.hu átlépte a vörös vonalat

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy a 888.hu-n 2020. február 10-én 7:14 perckor megjelent, „Dicsőség a hősöknek: 75 évvel ezelőtt vette kezdetét a kitörés” című cikk és a hozzá hasonló irományok eltűnjenek a magyar sajtónyilvánosságból. A hírportál Horváth Tamás nevű szerzője egy gyalázatos, Adolf Hitlert és Szálasi Ferencet nyíltan dicsőítő korabeli német hadiparancsot nemhogy forráskritika nélküli, hanem azzal teljes mértékben azonosuló tartalmú cikket tett közzé.

.

A hírportál ezzel átlépte a vörös vonalat, ami a történelem totális félreértése mellett teljességgel szembemegy Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeivel, a kormány antiszemitizmussal szemben hirdetett zéró tolerancia elvével, azzal, hogy az antiszemitizmus semmilyen formája nem válhat politikai érdekből szalonképessé Magyarországon és Európában. Mindezeken túl megalázó módon kezeli a náci őrjöngés áldozatainak emlékét.

A nácizmust és a nyilaskeresztes mozgalmat semmilyen kritikával nem illető szerző „az elmúlt évek magyarországi kultúr- és emlékezetpolitikája, valamint a Magyar Honvédség hozzáállása által elindított pozitív folyamatról” beszél, amelynek szerinte célja a Budapest védőiről való méltó megemlékezés.

A TEV megítélése szerint a cikk szellemisége, a szerző által képviselt kritikátlan emlékezetkultúra köszönőviszonyban sincs a magyar kormány kultúr- és emlékezetpolitikájával, a jelenleg érvényes hazai történelemszemlélettel, mely szerint Magyarország a náci megszállás miatt korlátozott szuverenitással rendelkezett, a szerző ezáltal a második világháború egyik legszörnyűbb ostromának katonai és civil áldozatai emlékét gyalázza meg.  Azokét is, akiknek hősiességét méltatja.

Az ostromlott Budapest katonái nem az európai civilizációt védelmezték, hanem a Harmadik Birodalom még megmaradt részeit. Az Európa Erőd narratívát a korabeli náci és nyilas propaganda használta, aki ma is ezzel él, az ezt nem véletlenül teszi.

A TEV álláspontja szerint helye van az emlékezésnek, aminek főként az óriási katonai és civil emberveszteségről és a tömeggyilkos náci rezsim által a magyarok közösségének értelmetlen szenvedéseit okozó háború elítéléséről kellene szólnia. Ezzel szemben egy a fenti szellemiséget képviselő írást a mai Magyarországon senki nem engedhet meg magának és senki nem hagyhat jóvá büntetlenül.

A TEV a szerző felelősségre vonását követeli és egyben a rendvédelmi szerveknél is kezdeményezi a büntetőjogi felelősség megállapítást.