Zsidózás után most cigányozással néppártosodik a Jobbik?

Ágoston Tibor a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője 2014. december 12-i holokauszttagadó bűncselekménye miatt, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) feljelentése nyomán 750.000 Ft pénzbüntetést kapott. A képviselő pár napja a romákkal szemben is őszintén állást foglalt: azt javasolta, hogy a rászoruló cigány gyerekeket ne az Arany János Tehetséggondozó Programmal, hanem a nyilvánvalóan fiktív „Rostás Winnetou” felzárkóztató programmal támogassák.

A debreceni önkormányzat jobbikos képviselője a városi közgyűlés legutóbbi ülésén nem volt hajlandó megszavazni egy roma származású fiatal ösztöndíját. Felszólalásában kijelentette: „Hogyha egyszer azt mondjuk, hogy Arany János Tehetséggondozó Program, akkor az a tehetségekről gondoskodjon, és nem olyanokról, akiknek esélyt akarunk adni arra, hogy majd megmutassa, hogy ő tehetséges-e vagy nem. Vagy pedig csináljunk egy olyan programot, aminek mondjuk Rostás Winnetou lesz a neve, és felzárkóztató program.”

A legközönségesebb, vulgáris és nyilvánvalóan védhetetlen rasszizmussal kapcsolatban a néppártosodás útját keresgélő Jobbik hivatalos nyilatkozata szerint a párt nem ismer Rostás Winnetou Programot, így nem tudják, mire gondolt debreceni képviselőjük. Dr. Papp László polgármester egyébként azonnal elítélte a jobbikos képviselő felszólalását, és visszautasította az etnikai megközelítést. A hátrányos helyzetű gyerekek támogatásáról szóló javaslatot végül 29 igen és a jobbikos nem mellett fogadta el a közgyűlés.

A TEV határozottan tiltakozik Ágoston Tibor debreceni, jobbikos képviselő minden rasszista megnyilatkozása és annak mérgező hatásának terjesztése ellen, akár a zsidóságot, akár a romákat érinti épp. Az a politikus, aki kirekesztő, rasszista és történelemtagadó kijelentései miatt súlyos jogi és anyagi szankciókkal szembesült, de láthatóan ez sem tudja a rasszista kijelentésektől legalább a társadalmi normakövetés miatt visszatartani, a TEV álláspontja szerint nem méltó a képviselői pozícióra.

Nem ez az első eset, hogy Ágoston Tibor szélsőséges kijelentésekkel hívja fel magára a figyelmet. Korábban olyan posztot tett közzé a Facebook oldalán, mely szerint valójában a cionisták szervezték meg a zsidók deportálását, míg egy 2014. január 12-én tartott nyilvános rendezvényen – szándékos nyelvbotlásként – holokamunak nevezte a holokausztot. A kijelentés miatt a TEV feljelentést tett, és végül a Debreceni Járásbíróság megállapította a Jobbik képviselőjének bűnösségét holokauszt-tagadás ügyében, melyet a másodfokú tárgyalás két évvel később helyben hagyott. Ekkor 750 000 Ft büntetésre ítélték a képviselőt, melyet 50 ezer forintos havi részletekben is törleszthet, ám ha egy befizetést elmulaszt, úgy fogházban letöltendő elzárás várna rá.

Miután több hazai médium is beszámolt Ágoston Tibor újabb rasszista megnyilvánulásáról, a debreceni Jobbik bejelentette, hogy belső vizsgálatot indít az ügyben. A TEV álláspontja szerint a kérdés leginkább az, hogy miért maradhattak a Jobbikon belül következmények nélkül Ágoston eddigi holokauszttagadó kijelentései. Ha az elmarasztaló bírósági ítélet ellenére a mai napig a Jobbik tagja és képviselője lehetett a szélsőséges politikus, akkor joggal lehet levonni azt a következtetést, hogy a „cukiság” és a „néppártosodás” álarca mögött ugyanaz a rasszista párt vicsorog, amelyet korábban megismert az ország, mindezt pedig hanukai üdvözletek cinikus elküldése egy pillanatig sem tudja elfeledtetni.