Zsidó zarándokokra támadtak

Ismét megtámadták az ukrajnai Umanba érkező zsidó zarándokokat, ezúttal az ott eltemetett rabbi sírját is meggyalázták. A kisvárosban – ahol igen erős a nacionalista Szvoboda párt – nem ez volt az első ilyen incidens, ezért az ügyben az izraeli kormány is igyekszik nyomást gyakorolni.

nachman-of-breslov21Súlyos antiszemita támadás miatt nyomoznak Ukrajnában. December 21-én egy csoport Umanban, a breszlovi Nachman rabbi sírjához zarándokolt, ahol a helyszínen készült felvételek tanúsága szerint ismeretlenek rájuk támadtak. A támadás során a sírhelyet is meggyalázták, a padlóra vörös festéket locsoltak és egy disznófejet is behajítottak az épületbe, amire horogkeresztet karcoltak. Az 5-6 haszid zarándok közül kettőt kórházba szállítottak, őket a támadók könnygázzal is lefújták.

A két támadót még keresi a rendőrség, kilétük egyelőre ismeretlen, de valószínűnek tartják, hogy valamelyik ukrán neonáci csoport tagjairól lehet szó. A közelmúltban nem ez volt az egyetlen antiszemita támadás Ukrajnában. Tavaly ősszel szintén Uman környékén egy csoport – a gyanú szerint szintén szélsőjobboldali fiatalok – megfenyegették az oda látogató haszid közösség tagjait és megrongáltak több épületet.

Uman a haszid közösség fontos zarándokhelye, évente csaknem 150 ezren keresik fel Nachman rabbi sírját. Eliezer Kirshboim, az umani zsidó egyesület vezetője szerint a támadásokhoz köze lehet annak, hogy Uman polgármestere a nacionalista Svoboda párt tagja. Kirshboim szerint a Svoboda ottani hatalomra jutása óta felerősödött az antiszemita közhangulat. Tavaly a Svoboda szimpatizánsai szerveztek tüntetést, majd saját sátortábor felállítására is engedélyt kaptak a zsidó látogatók tábora mellett.

A Svoboda tagjai Sztepan Andrijovics Bandera követőinek vallják magukat, aki a II. világháború alatt megpróbált létrehozni egy független ukrán államot, amiért a nácik előbb bebörtönözték, később azonban együttműködött velük. Az általa alapított szervezet, az OUN viszont egyből kollaboráns szervezetté vált, tagjait tevékenyen részt vettek az ukrajnai holokausztban.

Eitan Behar, az Antiszemitizmus Elleni Világszervezet úgy nyilatkozott, a mostani támadások egyértelműen ugyanabból a forrásból erednek, mint az évtizedekkel ezelőtti ukrajnai pogromok. Behar egyben felszólította a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az elkövetők kézre kerítésében.

A legújabb támadás Izraelben is komoly felháborodást okozott. Yair Lapid, a Yesh Atid párt elnöke az izraeli ukrán nagykövetnek is üzent, arra kérte, gyakoroljon nyomást a bűncselekmény hatékonyabb felderítése érdekében Aryeh Deri izraeli belügyminiszter azt ígérte, felveszi a kapcsolatot Petro Poroshenko, hogy véget vethessenek az erőszaknak.