Zsidó temetőket és Holokauszt-emlékművet gyaláztak meg Görögországban

A vandalizmus azután történt, hogy a görög igazságszolgáltatás neonáci vezetőket küldött rács mögé – írja az Arutz7 izraeli hírportál.

Több zsidótemetőt és egy holokauszt-emlékművet gyaláztak meg Görögországban – közölte az ország Zsidó Tanácsa hétfőn, alig néhány nappal azután, hogy neonáci vezetőket börtönöztek be, egy mérföldkőnek számító perben.

„Zsidókkal veszítesz” szövegű graffitit festettek péntekre az észak-görögországi Thesszaloniki városban, a Holokausztban elpusztított mintegy 50 ezer zsidó lakosának szentelt emlékműre – áll a görög zsidó közösségek központi testületének (KIS) közleményében.

A „halál Izraelre” szavakat a thesszaloniki-i zsidó temetőn kívül a délkeleten fekvő Rodosz-sziget zsidó temetőjében négy sírt rongáltak meg. A rongálások azután történtek, hogy Görögország újnáci pártjának, az Arany Hajnalnak vezetője és belső köre 13 év börtönbüntetés sárga szerdán.

Az ítélet komoly csapást jelent a párt számára, amely az ország harmadik legjelentősebb politikai ereje volt 2015-ben, a most befejeződött tárgyalás megkezdésekor.

Összesen több mint 50 vádlottat ítéltek el számos bűncselekményért, köztük olyan vádak miatt, mint bűnszervezet irányítását, gyilkosságot, bántalmazást és illegális fegyvertartást.

A görög zsidó közösséget képviselő KIS szerint „elítéli ezt az új vandál támadási hullámot, a fanatizmus és a fanatizmus követői indítottak el”.

A görög külügyminisztérium közleményében a thesszaloniki emlékmű meggyalázását „elfogadhatatlan cselekménynek tekinti, mely rombolja polgártársaink és a nácizmus összes áldozatának emlékét”.

Október 5-én is meggyaláztak egy zsidó temetőt Athén közelében, alig két nappal az Arany Hajnal perének ítélethozatala előtt.

A „Juden Raus” (Zsidók kifelé!) A nácik egykor használt kifejlesztését ünnepelte Nikaia városának temetőjének külső kerítésével, az Arany Hajnal által használt horogkereszthez hasonló szimbólummal együtt.

 

forrás: neokohn