Disznófejekkel gyalázták meg Nachman rabbi lányának a sírját

Sára sírját már ötödik alkalommal gyalázták meg a közép-ukrajnai Kremencsukban, de eddig ez a legsúlyosabb incidens 2013 óta — értesült a Times of Israel.

A Breszláv közösséget alapító Nachman rabbi 1831-ben elhunyt lányának a nyughelyét 2015-ben felgyújtották, és horogkeresztekkel csúfították el.

Az idei bűncselekmény során már teljesen lerombolták a sírhely föld feletti részét. Az elkövetők, akiket még nem azonosítottak, disznótetemek levágott fejét dobálták a feldöntött sírkőre.

Nachman rabbi lánya sírhelyének területét az elmúlt években építési övezetté nyilvánították, de a zsidó örökséget őrző Oholei Cádikim egyesületnek sikerült megakadályozni a projektet.

2016-ban antiszemita vandálok magának Nachman rabbinak a nyughelyét is disznófejjel gyalázták meg Umánban.

A breszlevi Náchmán rabbi tanításai milliókat inspiráltak és inspirálnak világszerte a mai napig. Az ukrajnai Umánban található sírja a hászid világ egyik leglátogatottabb emlékhelye, ahova évente több százezer ember látogat el. A legnépszerűbbek a ros hásánái zarándoklatok.

Az 1772-ben született és 1801-ben elhunyt Náchmán rabbi, a haszidizmus alapítója, a Báál Sém Tov leszármazottja, egyike volt a legnagyobb befolyású hászid mestereknek. Egészen kicsi gyerekkorától fogva az aszketizmus és az ima útját járta, bár követőit arra figyelmeztette, hogy nem helyes a testük kizsákmányolása. Az örömmel és boldogságban megélt, istenszolgálattól mélyen áthatott életmódot tartotta követendőnek. Az egyik legismertebb mondása: „micvá gdolá lihjot beszimchá” – az öröm nagy micva, azaz igyekezzen az ember élethelyzetétől függetlenül jó hangulatban lenni és örömöt sugározni. Szenvedélyes, a Tóra szeretetétől fűtött egyénisége szélsőséges érzelmekre hajlott. Gyakran beszélt arról, hogy hogyan lehet az Örökkévalót szélsőséges érzelmi helyzetekben szolgálni, legyen szó magasságokról, vagy akár mélységekről.

 

forrás: neokohn