Zelenszkij az ukrán nép sorsát a zsidókéhoz hasonlította

Az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség kiújulása közepette Ukrajna vezetője párhuzamot vont nemzete és a zsidó nép között egy kijevi zsidók által szervezett rendezvényen – írja a Jewish Telegraphic Agency.

„Tudjuk, milyen az, amikor nincs saját államunk. Tudjuk, mit jelent fegyverrel a kézben, saját életünk árán megvédeni a saját államunkat és földünket”

– mondta Volodimir Zelenszkij, Ukrajna zsidó származású elnöke beszédében.

Zelenszkij, a színész és humorista, akit 2019-ben sok mérsékeltnek köszönhetően választottak elnökké, akik azt remélték, hogy enyhíteni fogja az Oroszországgal fennálló konfliktust, a kijelentéseket a harmadik alkalommal megrendezett kijevi zsidó fórumon tette, amelyet az Ukrajnai Zsidó Konföderáció több partnerrel közösen szervez.

„Az ukránok és a zsidók egyaránt nagyra értékelik a szabadságot, és egyformán azon dolgoznak, hogy államaink jövője a mi kedvünkre váljon, és ne az legyen, amit mások akarnak nekünk. Izrael gyakran példát mutat Ukrajnának”

– mondta Zelenszkij, aki a COVID-19 járvány miatt online tartott rendezvényen elhangzott beszédében nem említette külön Oroszországot.

Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgen Kornyijcsuk a Times of Israel című izraeli napilapnak elmondta továbbá, hogy Ukrajna elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának – amelyet Izrael az elmúlt években intenzíven szorgalmazott – bizonyos „biztonsági feltételek” teljesülése esetén. Kornyijcsuk nem részletezte ezeket a feltételeket, és nem válaszolt a Jewish Telegraphic Agency erre vonatkozó kérdéseire.

A Haaretz idézte a nagykövetet, aki azt mondta: „Egyetlen külügyminiszter vagy nagykövet sem nevezheti Jeruzsálemet másnak, mint Izrael fővárosának”.

Nem tisztázott azonban, hogy Kornyijcsuk bejelentése azt jelenti-e, hogy Ukrajna hivatalosan elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Tavaly Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna kereskedelmi iroda megnyitását fontolgatja Jeruzsálemben, ami azonban még nem történt meg. Azt is mondta, hogy a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése „jelenleg nincs napirenden”.

Az Izrael és Ukrajna közötti biztonsági együttműködés érzékeny kérdés a zsidó állam számára, mivel Izraelnek biztonsági érdeke fűződik ahhoz, hogy konstruktív kapcsolatot tartson fenn Oroszországgal, amely a legjelentősebb katonai erő Szíriában. Izrael, amely szintén szoros kapcsolatokat ápol Ukrajnával, eddig igyekezett semleges maradni a kelet-európai vitában.

Oroszország a nyugati hírszerző ügynökségek szerint mintegy 100 000 katonát vonultatott fel az ukrán határ mentén, ami aggodalomra ad okot az ottani harcok kiújulásával kapcsolatban.

 

A cikk itt folytatódik