Visszahívták a horogkeresztes nyomokat hagyó bakancsokat

A terméket forgalmazó cég bocsánatkérésében az ázsiai gyártóra hivatkozott, ahol máig a „jószerencse” szimbólumaként tekintenek a jelképre.

Futótűzszerűen terjedt el az interneten nemrég annak a bakancsnak a fotója, melynek talpa horogkeresztes nyomokat hagy minden lépés után – adta hírül a Times of Israel. A Conal International Trading nevű vállalat visszavonta a terméket és nyilatkozatában kért bocsánatot a történtekért.

„Szeretnénk kifejezni a legőszintébb megbánásunkat vásárlóink és mindenki felé, akiket sértett a horogkeresztes lábnyomokat hagyó bakancs” – írta a kaliforniai vállalat. „A dizájn nem volt szándékos és a kínai gyártónk hibája volt” – tették hozzá, és közölték: „semmilyen gyűlölet vagy diszkrimináció támogatása nem állt mögötte”.

A Jewish Anti-Defamation League nevű zsidó szervezet beszámolója szerint az ügy kapcsán ők is kapcsolatba léptek a céggel, amely arra hivatkozott, hogy a horogkeresztre Ázsiában máig a „jószerencse” jelképeként tekintenek. A szervezet hangsúlyozta: „a horogkereszt továbbra is a fehér felsőbbrendűség és az antiszemitizmus legfontosabb szimbóluma, és akár szándékos volt a használata a bakancsokon, akár nem, az mélyen sértő”.

zsido.com