Veszprémy László Bernát: „Folyamatosan növekvő radikális muszlim kisebbség”

Michael Wolffsohn izraeli történész, jelenleg a Müncheni Egyetem oktatója a konzervatív-liberális Neue Zürcher Zeitung számára beszélt az muzulmán bevándorlás és a növekvő antiszemitizmus kérdéseiről.

Michael Wolffsohn foto: Bild:Imago

Manapság azonban aggasztó szerinte, hogy példának okáért a franciaországi vagy a német biztonsági szervek nem képesek megbirkózni az iszlamista veszéllyel. „Folyamatosan növekvő muzulmán kisebbséggel van dolgunk, mely önmagát radikalizálja”. Sem megelőzni, sem pedig reagálni nem képesek az incidensekre.

A radikalizálódás okaiként Wolffsohn azt említette, hogy a bevándorlókat a nyugati országok kezdetben „eszközként kezelték”, másrészt a bevándorlók „magukkal hozták nemzeti és vallásos konfliktusaikat”, harmadrészt pedig a nyugati társadalom, „főleg a baloldaliak” „azonosultak az arab zsidóellenességgel és anticionista szélsőséggel”. Utóbbi azért is különösen veszélyes a diaszpóra zsidóságára, „mert azonosulunk Izraellel – még ha nem is mindig az izraeli kormánnyal”.

A jobboldali antiszemitizmus jelenségét nem tagadja Wolffsohn, de mint kifejtette, „az öreg Jean-Marie Le Pen, bármilyen szélsőséges is volt és maradt, nem támadta meg soha a zsidókat”. Szerinte ugyanez vonatkozik a németországi AfD-re. „Az erőszakos antiszemitizmus nem napjaink jobboldaláról érkezik, még ha a félrevezető statisztikák ezt is mutatják”. Utóbbi esetében arra célzott, hogy a németországi felmérésekben az atrocitások egy jelentős része az „izraeli-palesztin konfliktus” címszó alá kerül, amelyet politikai motivációnak könyvelnek el, nem pedig gyűlöletcselekménynek. Mindezt személyes példájával is igazolja: „Ha zsidó ismerőseimmel beszélek, egy dolgot mondanak: az antiszemita erőszak kizárólag muszlimok részéről jön”.

A kérdésre, hogy őt is fenyegették-e már meg, azt felelte, hogy „természetesen. Az utcán, a taxiban, a metrón. Azzal vádoltak, hogy ’Izrael barátja vagy’.” A megoldás véleménye szerint, hogy tisztázni kell a bevándorlókkal: „Ez a mi országunk, ezek a mi szabályaink”.

Wolffsohn ennek ellenére nem a szokásos jobboldali politikai irányhoz sorolja magát. Elmondása szerint fiatal korában Uri Avinery békemozgalmával szimpatizált, Golda Meirt már túl nacionalistának találta. Magát máig egyszerre látja internacionalistának, illetve „német hazafinak”.

A teljes interjú német nyelven itt olvasható.

Veszprémy László Bernát történész és publicista, korábban a Szombat állandó külsős szerzője, jelenleg a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa.

A szerző további írásai itt olvashatók