Vádemelés Orosz Mihály ellen

A Tett és Védelem Alapítvány feljelentése alapján vádat emeltek Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester ellen folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás miatt. Az ügyész szerint a tavalyi, bábuakasztós performansz gyűlöletkeltésre alkalmas volt, ezért felfüggesztett börtönbüntetést kérnek, valamint a sérelmes internetes adattartalmak végleges hozzáférhetetlenné tételét is indítványozzák.

Orosz MihályOrosz Mihály Zoltán 2014. augusztus 2-án, a gázai konfliktus kapcsán hirdetett rendezvényt a polgármesteri hivatal épülete elé. Ezen utasítására az önkormányzat egyik, hóhérnak öltözött alkalmazottja izraeli vezetőket ábrázoló bábukat akasztott fel segítőivel, mondván, a politikusok a gázai konfliktus miatt háborús bűnösnek számítanak.

Orosz Mihály Zoltán ezután megtaposott egy, az izraeli zászlóra emlékeztető lapot is.Később arról beszélt, „Izrael vezetése az Antikrisztus eljövetelét készíti elő, a legmegalázóbb büntetés, a kötél általi halál jár nekik.”

Az esetről videófelvétel is készült, amely felkerült az önkormányzat hivatalos oldalaira is, azonban később, feltehetően az elinduló nyomozás miatt eltűnt onnan.

A rendezvény miatt a magyar kormány és a külügyi tárca is közleményben tiltakozott, a Tett és Védelem Alapítvány pedig garázdaság miatt feljelentést tett, csakúgy, mint Izrael budapesti nagykövetsége. A rendőrség később házkutatást tartott az önkormányzatnál, ahol lefoglalták a performansz kellékeit.

Zsíros Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a rendezvényen elhangzott „beszéd célja az volt, hogy a hallgatóságban bizonyos csoportokkal szemben félelemérzést, ellenszenvet, gyűlöletet alakítson ki, egyidejűleg az általa hamisan beállított támadással szembeni fellépésre buzdított.” A vádirat szerint hasonlóan gyűlöletkeltésre alkalmas beszéd hangzott el egy másik, az akasztós performansszal egy napon tartott „hagyományőrző” rendezvényen is.